Skyttesoldater övar akutsjukvård

Två personterrängbilar rullar ut genom grindarna på Camp Victoria. Det är en skyttegrupp på väg till Caglavica för att övervaka ett politiskt möte. Men de har inte kommit långt innan de ser ett svart rökmoln från en brand vid ställverket längre ner på vägen.- Jag trodde först att det var någon som eldade sopor, säger Niklas Åhlin. Men när jag såg bilen och oljefatet förstod jag att det var övning på gång.

Dan Backlund fixerar huvudet på bilens förare som klagar över nacksmärtor. Foto: Anna Norén

I varje grupp på skytteplutonen finns soldater med extra sjukvårdutbildning. Niklas Åhlin och Dan Backlund är ett par av dem och det är också de som tar befälet om en olycka händer.
– Vi ska kunna hjälpa skadade men också stridsleda på platsen eftersom vi är de som har mest kompetens innan räddningsplutonen kommer, säger Niklas.
På vägen, bredvid bilvraket går Ted Lundberg oroligt fram och tillbaka och håller sig om armen. Niklas Åhlin springer fram till det brinnande fordonet och pratar med Maria Gustavsson som sitter på förarplatsen. Hon klagar över nackont.
– Släck branden!

Ni har glömt en

Robin Westlund springer mot bilarna för att hämta en brandsläckare. Sjukvårdsmännen Niklas Åhlin och Dan Backlund agerar snabbt. Samtidigt som elden släcks  tejpas Marias huvud fast vid nackstödet på bilen, tills hon kan få på sig en nackkrage. Sedan pekar övningsledaren Martin Gustavsson på dockan som ligger framåtlutad i passagerarsätet.
– Ni har glömt en, säger han.
– Ingen puls och ingen andning.
Niklas Åhlin påbörjar hjärtlungräddning med en gång, men det är svårt att komma åt i bilen och det sviktande sätet är ett dåligt underlag för hjärtkompressioner. Med lite hjälp får han ut dockan ur bilen, och arbetet fortsätter utanför. Han lämnar sen hjärtlungräddningsarbetet till en annan soldat för att kunna få en överblick av olycksplatsen.
Larmet har gått på Camp Victoria och kort därefter rullar brandbil och sjukvårdsvagnar in på den lilla vägen. Plötsligt myllrar olycksplatsen av folk och ett organiserat kaos utbryter.
Dockan förs iväg för helikoptertransport till sjukhus, och taket på bilen klipps upp för att få ut den nackskadade patienten. Sen blåses övningen av.

Fint samarbete

Skyttekompaniets sjukvårdsmän har fått vidareutbildning i missionsområdet. Dagens övning var främst till för att testa deras kunskaper. Efteråt samlas alla inblandade för att utvärdera varandras och sina egna insatser: allt från det initiala agerandet på platsen, till hur det funkade i sambandscentralen.
– Om man vet vad man har för kvaliteter och brister kan man jobba på det som behövs, säger Niklas Åhlin.
Och det är en rätt positiv utvärdering som görs: fint samarbete i gruppen och bra truppföring är några omdömen. Hela övningen utvärderas och övningsledarna konstaterar att det var ett bra flyt i räddningsarbetet, från början till slut.
– Vi kan alla känna oss trygga när vi är ute och åker, sammanfattar logistikkompaniets ställföreträdande chef Fritz Löf övningen.
– Om något händer så kommer vi att bli väl omhändertagna. Jättebra arbetat.

Bildspel från övningen - se länk längst upp till höger. 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16