Serbiska protester dagen efter självständigheten

Dagen efter att Kosovo förklarat sig självständigt genomförde vid lunchtid på måndagen den kosovoserbiska minoriteten en manifestation i byn Gracanica, som ligger i den svenska kontingentens område.

Totalt samlades flera tusen personer inne på klostrets gård för att visa sitt missnöje med Kosovos självständighetsförklaring. Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

John Jakobsson var en av de svenska soldater som svarade för säkerheten vid manifestationen i Gracanica under måndagen.Femtonhundra kosovoserber hade samlats vid klostret i byn för att visa sitt missnöje över självständighetsförklaringen. Där talade bland annat Kosovos serbisk-ortodoxe biskop, Artemije och han möttes av applåder från åhörarna, några med plakat och serbiska flaggor i händerna.
Fler svenska soldater än normalt fanns också på plats i Gracanica för att svara för säkerheten:
-Det känns som om vi har koll på läget, sa John Jakobsson, ställföreträdande skyttegruppchef, från sin position strax utanför ingången till klostret.
Och manifestationen genomfördes också utan några som helst problem. Efter ungefär en timme var allt över och Gracanica-borna vandrade hemåt igen.

Jesper Tengroth, Combat Camera