Lumpen gav högskolepoäng

15 högskolepoäng och kompetens att jobba som sjukvårdare i utlandstjänst. Det är resultatet efter ett samarbete mellan Försvarsmakten och Luleå tekniska universitet som nu har gett 22 värnpliktiga från F 21 och luftstridskolan sjukvårdsutbildning med civilt meritvärde.

Johan Nolin fick priset som bästa kurskamrat. Här tillsammans med kurschef Peter Andrén. Foto: Sara Burlage

Kursen som är på tio veckor innehåller allt från cellbiologi till anotomi och fysiologi. Efter tio veckor åker de värnpliktiga sedan ut på olika sjukhus i Sverige för att göra praktik och använda sig av de nyvunna kunskaperna.
– Praktiken är inte något som ingår i kursen men något vi ser som väldigt viktigt, säger Peter Andrén kursansvarig.

Högskolepoäng
Kiowa Stofkoper (bilden) och Knut Kollberg är två av de värnpliktiga som nu gör lumpen på F 21:s sjukvårdspluton, och som genomfört utbildningen.
– Att göra lumpen som sjukvårdare är något som jag kan ha nytta av även i fortsättningen. När jag sökte befattningen visste jag om att vi även skulle få civila högskolepoäng vilket självklart lockade mig till F 21, berättar Kiowa Stofkoper.

En annorlunda upplevelse
Praktiktiden har gett starka minnen för Kiowa och Knut som båda gjorde praktik som ambulanssjukvårdare – Kiowa i Falun och Knut i Bromma.
– En dag hämtade vi en kvinna som skulle föda. Tyvärr hann vi inte fram till sjukhuset i tid och fick förlösa henne i ambulansen istället. Det var bara jag, sjuksköterskan, den gravida kvinnan och hennes man som var med i ambulansen. Förutom att jag hjälpte sköterskan satt jag och höll kvinnan i handen medan hon förlöste. Det var en sån otroligt upplevelse att jag nästan började gråta när barnet kom ut, berättar Kiowa.

"En enorm känsla"
Knuts starkaste upplevelse var när de fått ett larm om en kvinna med hjärtstopp som befann sig nere i tunnelbanan.
– När vi kom fram till henne var hon helt livlös, men vi lyckades rädda henne genom att använda oss av hjärt- och lungräddning. Det är en enorm känsla att kunna göra skillnad, och det här är absolut något som jag vill fortsätta med efter lumpen, berättar Knut.

Sara Burlage