Intensiva förberedelser i Tchad

Den svenska etableringen i Tchad rullar på. I fredags flög de första svenskarna ur fredsmissionen TD01 till huvudstaden N'Djamena. Under måndagen avseglade det tunga materielskeppet Guten från Norrköpings hamn.– Vi jobbar hårt och intensivt för att förbereda ankomsten av huvudstyrkan, säger gruppens chef major Lars Lindblom.

Camp Europa är för tillfället mycket primitiv. Foto: Johan Lundahl/Combat Camera

Under fredagsförmiddagen flög elva svenskar och fyra finländare ur TD01 från Uppsala till Tchads huvudstad N'Djamena. Gruppens uppdrag är att förbereda ankomsten för huvudstyrkan på totalt 203 män och kvinnor.

Tidigt ute
– Vi har tagits emot storartat av fransmän, österrikare och irländare – det fåtal ur Eufor som redan är på plats. Vi är verkligen välkomna och behövda. Det märks också att vi är tidigt ute. Det är mycket att göra, man är lite trött. Vi har jobbat hårt från start utan chans att acklimatisera oss, säger Lars Lindblom.

Under helgen har gruppen bland annat förberett det tänkta svenska campområdet.
– Vi har bland annat rest tält, fixat elverk och dragit och grävt ned kabel. Det är runt 38 grader varmt i luften, vilket är ganska hanterbart. I tälten blir det däremot 50–60 grader varmt om luftkonditioneringen inte är på. Med luftkylning blir det dock svalt och skönt i tälten, säger Lindblom.

Fokuserat på uppdraget
Den svenska gruppen bor inledningsvis på hotell inne i huvudstaden under de första dagarnas uppbyggnadsskede.
– Vi har inte sett några spår av några som helst oroligheter i staden. Allt är lugnt och fridfullt. Vi har inte heller sett några spår av de hårda stridigheter som utspelade sig i staden för några veckor sedan. Men vi har inte heller rest runt i staden på det sättet. Vi har fokuserat helt på uppdraget att fixa den svenska campen, säger Lindblom.

Om drygt en vecka anländer huvuddelen av TD01 med flyg från Örebro.
– Då ska den svenska campen stå klar att ta emot den personal som kommer. Allt för att vi ska kunna lösa våra uppgifter så snabbt som möjligt, säger Lars Lindblom.

Mats Laggar
PIO TD01