I gränsland

Den albanske mannen i Ajkobiladalen, bara några kilometer från gränsen mellan Kosovo och Serbien, skrattar gott åt ett skämt men blir plötsligt allvarlig igen:– Tror du att de kommer, frågar han Michael Andersson, gruppchef på skyttekompaniet vid KS16.

Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

Mannen är orolig för att serber ska ta sig över gränsen efter den senaste tidens demonstrationer. Bara för några dagar sedan kastade serbiska demonstranter sten vid den närbelägna gränsövergången Gate 4. Men Michael Andersson lugnar honom:
– Det är ingen fara. KFOR patrullerar gränsen hela tiden.
– Det är bra att ni är här. Hade jag inte behövt arbeta nu så hade jag gärna bjudit er på kaffe, säger mannen innan han tar adjö från den svenska patrullen.

 

Möts av glädje

 

Michael Andersson och hans grupp har den senaste tiden haft fullt upp med att övervaka säkerheten i de kosovoserbiska enklaverna strax utanför Pristina. Därför var det var länge sedan de var här. Men i dag patrullerar de Ajkobiladalen både med bil och till fots och de möts av idel glädje. Vid nästa gård blir de inbjudna på te.
– Det tillhör inte vanligheterna, säger Michael Andersson.
När teet är urdrucket sätter sig gruppen i bilarna igen och rullar vidare genom det vackra bergslandskapet där invånarna redan börjat med vårbruket.
– Befolkningen här bor väldigt nära den serbiska sidan och är fortfarande lite nervösa, framförallt med tanke på den senaste tidens demonstrationer vid gränsen. Därför är det precis lika viktigt att vara här som i till exempel Gracanica, säger Michael Andersson innan patrullen vänder hemåt mot Camp Victoria igen.

 

Jesper Tengroth/Combat Camera