FN-svensk på plats i Tchad

FN-insatsen Minurcat i Tchad har börjat evakuera huvuddelen av sin personal efter den senaste tidens strider i landets huvudstad N’Djamena. Endast ett fåtal kommer att stanna kvar i landet. En av dem är den svenske officeren Jan Vall.– Det pågår fortfarande strider inne i stan, säger Jan Vall på söndagseftermiddagen.

Strider utbröt i huvudstaden N’Djamena i lördags morse efter att ett antal väpnade grupper med bas i den östra delen av Tchad  hade lyckats ta sig in i huvudstaden N’Djamena.

Redan i fredags fattade FN beslut om att evakuera all icke-nödvändig personal. FN samlade personalen på hotell Meridien i N’Djamena. Hotellets närhet till de hårda striderna vid presidentpalatset gjorde dock att FN-personalen fick omgruppera, först till ett annat hotell, och därefter ut till en fransk militärbas vid flygplatsen.

Fick ta skydd på golvet
Jan Vall berättar att kulorna ven runt Minurcats personal inne på Hotell Meridien under lördagen och att de fick ligga på golvet för att ta skydd. Under evakueringen till flygplatsen utsattes även en fordonskolonn för skottlossning.

– Men varken regeringssoldaterna eller rebellerna skjuter direkt på FN eller EU-personal. Det har handlat om att utomstående råkat hamna i skottlinjen, säger Jan Vall och tillägger att ingen FN-personal har skadats.

Mår bra
Turbulensen har gjort att Vall inte har kunnat utföra sin normala uppgift: att stödja den lokala polisen, samt samtala med olika lokala parter för att skapa en säker miljö för humanitär verksamhet och flyktingar.

– Det har blivit lite sömn då vi har kommit i säng sent för att kunna hålla reda på vad som händer och klivit upp tidigt för att vara redo att förflytta oss. Men jag mår bra och har haft möjlighet att tala med min familj hemma i Sverige, säger Jan Vall.

Förutom Jan Vall finns två personer ur EU-styrkan EUFOR TCHAD/CAR på plats i Tchad. De arbetar med att etablera ett högkvarter för EU-styrkan. Båda är välbehållna.

Daniel Skoglund