Feststämning men lugnt i Kosovo

Kosovo har förklarat sig självständigt, något som många i provinsen har sett fram emot under flera år. För de svenska soldaterna innebar det hårt arbete som fortsatte långt in på natten. Men trots att kosovoalbanerna högljutt firade sin självständighet skedde det utan aggressioner.

Det har varit ett stort intresse bland media även för KS16. Elin Liljedahl intervjuas av Dagens Eko Foto: Alexander Karlsson/Combat Camera

Tiotusentals människor samlades inne i Pristina på söndagen. Svenska samverkansofficerare fanns på plats och patrullerade inne i staden under dagen och natten. Strax efter klockan 15 på söndagseftermiddagen uttalade Kosovos premiärminister Hashim Thaci ensidig självständighet.

– Vi stod inne på Grand Hotel och lyssnade på deklarationen och sen gick vi ut på en balkong och såg när alla som väntade där ute fick reda på det. De kastade smällare och många började dansa. Det var en speciell känsla, säger Lisa Rosén.
Gatorna fylldes av flaggviftande människor och fyrverkerier lyste upp natthimlen.
– Det är riktig partystämning men ändå ganska städat, säger Lisa Rosén.
– De är otroligt lyckliga och det finns ingen aggressivitet alls. Många tackar KFOR för självständigheten.

Lugnt i byarna
I skarp kontrast till feststämningen i Pristina står Gracanica, en av de serbiska byar som den svenska kontingenten har ansvar för. Här har i stället ett lugn härskat, med undantag för ett stort pressuppbåd som besökt byn för att rapportera om hur den serbiska minoriteten reagerar på självständigheten. Även soldaterna ur KS16 har fått svara på journalisternas frågor ställda av såväl svenska reportrar på plats som från ett japanskt TV-team.
– De frågade om vi hade vidtagit några särskilda åtgärder och jag berättade att vi jobbar på som vanligt men att vi har förstärkt bemanningen, säger plutonchefen Stefan Hyltberg.

Mycket väntan
Under kvällen satte soldaterna ur KS16 upp vägspärrar i utkanterna av Gracanica för att kunna spärra av byn om oroligheter skulle uppstå. I just en sådan vägspärr står Nicklas Åhlin och Christine Gradin i den drygt tiogradiga kylan. De har haft en lugn kväll:
– Det har varit mycket väntan, säger Nicklas Åhlin.
– Men det har varit extra kul att få vara ute och jobba en sådan här viktigt dag, fortsätter Christine Gradin.

Happy shooting
I Kosovo firar man gärna genom att avlossa skott rakt upp i luften, så kallad "Happy Shooting" och under söndagskvällen smällde den skarpa ammunitionen i takt med fyrverkerierna. För soldaterna innebär det hjälm på, även inne på campen. Den sista rapporten om happy shooting kom klockan fem på måndagsmorgonen.

Anna Norén och Jesper Tengroth