Fältartister höjer stridsvärdet

Mässen på Camp Victoria är sig inte lik. Soffgrupperna som brukar stå där är bortröjda, istället är golvytan fylld av soldater i en sjudande, sjungande massa. Efter första pausen har fältartisterna öppnat igen med Robbie Williams Let me entertain you och alla sjunger med.

KS16s fältartister Victorias Secret på scen. Foto: Anna Norén

– Vi har världens bästa publik, det är otroligt tacksamt att spela, säger Henrik Johansson, fältregissör.
Det är han som har satt ihop bandet, och det är inte första gången han spelar för utlandsstyrkan. Fältartister har funnits i över 50 år och uppgiften är att bjuda soldater i fält på en smula underhållning. Ofta satsar fältartisterna på att komma ner efter drygt halva tiden, eftersom statistiken visar att då brukar det bli en svacka i moralen.
– Fältartisterna är bra för den psykiska hälsan. Tanken är att man ska bibehålla eller höja stridsvärdet på förbandet genom att ge soldaterna lite omväxling i vardagen, säger Conny Kristiansson, ställföreträdande personalchef.

Något annat än arbete
Under sin vecka i missionsområdet gör gruppen, som kallar sig Victorias Secret, tre spelningar: två på Camp Victoria och en på finska Camp Ville där en del av KS16s soldater bor och arbetar. Mellan spelningarna följer de delar av förbandet när de verkar i missionsområdet.
– Jag tror att många uppskattar det faktum att vi är här också för att det kommer in någon ny att snacka med. Alla vill visa vad de gör och är stolta över det, säger Henrik Johansson.
– Fältartisterna betyder mycket, det är en möjlighet till ett avbräck i vardagden och en chans att fokusera på annat än bara arbetet, släppa loss och sjunga med, säger Conny Kristiansson.

Alla sjunger med
Och sjungs med gör det, i synnerhet under den sista spelningen som genomförs på Camp Victoria. Bandet har en bred repertoar, och vare sig de spelar Lena PHs Det gör ont eller Iron Maidens Run to the Hills så jublar den entusiastiska publiken. Stämningen är hög, och när bandet flörtar lite extra med skyttekompaniet med hjälp av LOK vet lyckan inga gränser.
– Vem är det som står kvar?
– Skyttet står när de andra faller!
Ingen vill att spelningen ska vara över, och bandet får göra fem, sex extranummer innan de tillåts ge sig för kvällen.
– Det här är min fjärde mission, och de här fältartisterna är de bästa jag har sett, säger Anders Nilsson, räddningspluton.
Trötta och svettiga men med stora leenden försvinner soldaterna ut i natten för några timmars sömn innan en ny arbetsdag börjar – med förhöjt stridsvärde, enligt order.

Anna Norén, press- och informationsofficer, KS16