"Vi fick chansen att visa vad vi gör"

I kväll sänds andra delen i TV 4:s serie Fredsstyrkan.- Vi ville ge svenska folket chansen att se vad Försvarsmakten egentligen gör. Därför ställde vi upp, säger Fredrik Flink, en av seriens huvudpersoner.

Samverkan med byäldstar var en central del av Fredrik Flinks och gruppens arbete i Afghanistan. Foto: Pelle Vamstad

Produktionsbolaget Friday TV har på nära håll följt den svenska styrkan i Afghanistan. Resultatet blev programserien Fredsstyrkan. I kväll, onsdag, klockan 20 sänds andra delen.

För Fredrik Flink, chef för det militära observationsteamet MOT Bravo, och de övriga medverkande i serien är det minst lika spännande som för övriga tittare att bänka sig framför teven.

-
Vi har inte fått se något i förväg, så jag har ingen aning om vad som kommer att visas i kväll. Det blir en happening för mig också.

Uppskattat
F 21-officeren är hemma igen efter avslutad tjänstgöring i Afghanistan. De han träffat på Luleås gator uppskattar Fredsstyrkan.

-
De tycker att det är jättekul att få se vad det är vi gör. Många jag känner vet att jag varit iväg på två missioner, men har aldrig riktigt förstått vad det går ut på. Det är svårt att förklara. Men nu blir det tydligare. Dessutom har ryktet spritt sig, så jag tror att ännu fler kommer att se de kommande avsnitten.

Först tveksamma
Fredrik Flink och hans team var först tveksamma till att låta produktionsbolaget följa med på patrullerna i det svenska ansvarsområdet.

-
  Men vi ändrade oss, och det är jag glad för i dag. Vi fick verkligen möjlighet att visa hur MOT-verksamheten fungerar, hur nära vi kommer lokalbefolkningen.

Fredsstyrkans tittare får också träffa soldaternas anhöriga hemma i Sverige.

-
  Det är viktigt att visa den sidan också. Det är inte bara vi som åker iväg som gör en insats, familjerna här hemma får dra ett tungt lass, säger Fredrik Flink.

Per Norlin