Uppsägning väntar efter inställd insats

- Tomhet och besvikelse.Så sammanfattar Matz Jakobsson, chef för den svenska delen av Darfurförbandet, sina känslor efter beskedet att insatsen inte blir av.För flera av soldaterna väntar nu uppsägning av kontraktet.

SU 01 övade tidigare i vintras i Norge inför insatsen i Darfur. Nu avvecklas istället förbandet. Foto: Henrik Faltin

De 140 svenskarna i det ingenjörsförbandet som satts upp tillsammans med Norge var fram till på onsdagskvällen redo att inom kort resa till Darfurprovinsen. Där skulle de delta i arbetet med att bygga upp nödvändig infrastruktur för såväl lokalbefolkningen som fredsinsatsen Unamid som har satts samman av FN och Afrikanska unionen, AU.

Inte oväntat
Beslutet att det norsk-svenska erbjudandet om bidrag till Unamid dras tillbaka var en konsekvens av att Sudans regering vägrat acceptera det nordiska förbandet, och beskedet var inte oväntat för kontingentschefen Matz Jakobsson.

- Personligen är jag inte alls förvånad. Vi har fått löpande information om de problem som funnits, så någon blixt från klar himmel var det inte. Ändå känns det förstås lite tomt när beslutet kommer.

Avvecklingen påbörjas
På Göta ingenjörregemente Ing 2 i Eksjö påbörjas nu avvecklingen av förbandet SU 01. Samtidigt gör armétaktiska staben en omplanering och ser över aktuella vakanser i de pågående missionerna.

- Vissa av soldaterna kan erbjudas vakanser i Afghanistan och Kosovo, om intresse finns, säger Matz Jakobsson.

Tre månaders uppsägning
För många väntar emellertid tre månaders uppsägningstid av anställningskontrakten, som var tänkta att gälla till den 20 juli.
- Vi som är officerare kan gå tillbaka till våra vanliga tjänster. För dem med civila arbeten blir det förstås annorlunda, och inte alls som de planerat, säger Matz Jakobsson.

Den norsk-svenska truppen hade kunnat göra stor nytta i det våldshärjade Darfur, tror han.
- Det är jag övertygad om, inte minst eftersom jag har varit där tidigare och sett vilka behov som finns. Vi hade inledningsvis kunnat hjälpa till med infrastrukturen och som ett andra steg delta i arbetet med att köra in hjälpsändningar i regionen. Jag tror på den FN-mission som sätts upp i Darfur, och hade gärna sett att Sverige haft del i den.

Per Norlin