Ordning och reda på Camp Victorias huvudförråd

Det är tidig förmiddag på Camp Victoria. I ett av huvudförrådets stora blå tält står brandmannen Daniel Persson med fem stora väskor och ser lätt uppgiven ut. Han ska åka hem och all utrustning ska lämnas tillbaka. – En ståltermos, säger Maria Gustafsson, ställföreträdande chef på huvudförrådet. Daniel gräver i väskorna och håller triumferande upp termosen när han hittar den.

Ett lass med materiel till tvätteriet och städpersonalen på väg att köras ut på campen. Foto: Anna Norén

Maria Gustafsson prickar av på sin lista och fortsätter:
– Skyddsmask?
Daniel Persson börjar gräva i väskorna igen.

Här finns nästan allt
På huvudförrådet finns i stort sett allt man kan tänka sig. Vatten, frystorkad mat, ficklampor, extra sängar, toalettpapper, grillkol, drivmedel och bubbelplast - allt finns här. Behöver du byta storlek på din uniformsjacka eller hämta ut ammunition gör du det här.
– Här finns ingen vanlig dag som går på rutin utan det är väldigt omväxlande, säger Maria Gustafsson.
Ungefär 2000 artiklar finns registrerade och nästan all materiel som kommer till campen eller lämnar den går genom förrådet.
– Vi använder ett redovisningssystem som heter LIFT för att hålla reda på saker och ting, säger Jonas Rosendahl.
– Där har allting ett eget nummer för identifikation, men det spelar ingen roll vad som ligger i datasystemet om det inte är ordning på sakerna i själva förrådet.

Lätt att sabotera ordningen
Att hålla saker och ting märkta underlättar mycket, och pallarna på hyllplanen bär tydliga skyltar. De som jobbar på huvudförrådet går ständigt och småplockar.
– Man lär sig var sakerna ligger och sedan gäller det att hålla de platserna, säger Maria Gustafsson.
– Det är allas ansvar att hålla ordning. Du kan sabotera allt på ett par dagar om du inte har koll, och sen är det nog i stort sett omöjligt att återställa ordningen, säger Jonas Rosendahl.

Både vatten och diesel
Till huvudförrådet kommer soldaterna med sina problem, t.ex. som materiel som är slut eller har gått sönder. Hit kommer beställningar från tvätteriet eller städpersonalen när de behöver materiel och HF ansvarar också för att köra ut pallar med vattenflaskor runt campen eftersom man inte kan dricka kranvattnet. Dessutom sköter de campens egen mack.
– Jobbet är ganska flexibelt så vi har möjlighet att följa med ut på HUM-projekt eller när skyttesoldaterna arbetar, säger Maria Gustafsson.
– Och det är roligt för att det är så varierande!

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16