NBG förbereder och fördjupar

När som helst kan det hända – på tio dagar ska soldaterna i Nordic Battlegroup kunna sättas in var som helst.– Det jag jobbar med nu är att hantera ovissheten. Vi kan inte förbereda oss på något specifikt utan man får förbereda sig själv och soldaterna på det man tror är viktigt, säger en plutonchef i NBG.

Stridsfordonsförarna genomgår enfördjupad utbildning för att repetera och nöta in varenda detalj. Foto: Anja Edvardsson/P 7

Sedan årsskiftet står soldaterna i beredskap men det innebär inte att de bara väntar.
– Nu går vi tillbaka från att öva med stora enheter till mindre. Det blir mycket fokus på den enskilde soldaten, gruppen och plutonen, säger plutonchefen.
Förbandet är redo för insats, men nu finns möjligheterna att finslipa och förbättra ytterligare – och alla har inte varit med från början.
Plutonchefen har just fått en ny gruppchef och har följt med denne till förrådet för att han ska kunna hämta sin utrustning och delta i det som ska övas den närmaste tiden: grundläggande stridssituationer som framryckning och sammanstöt, strid i anfallsmålet och strid från stridsställning.

"Nu är det allvar"
Det kommer att varvas med allt det andra som också krävs för att kunna göra en bra insats någonstans i världen: ökade kunskaper om aktuella händelser i världen och om områden där Sverige är och har varit, samtalsteknik, hur man arbetar utomlands med till exempel fordonskontroller och patrullering - det man tror kommer att vara viktigt, helt enkelt.
– Vi är tydliga mot soldaterna. Nu är det allvar. Vi har utbildats under lång tid. Alla har hunnit tänka över sin situation både en och två gånger.
Nere i stridsfordonsgaraget övar vagnsbesättningarna. Oftast övar man på den vagn man själv har, men just i dag övar förare med förare och skyttar med skyttar. Då kan man dyka ännu djupare och lära ännu mer av varandra.

Det är tydligt att soldaterna är motiverade och beredda på det mesta.
– Jag tycker att jag är beredd – men det är ju när jag står här hemma. Det är svårt att sätta sig in i en situation där någon skjuter på en. Men förhoppningsvis är man så drillad att man vet vad man ska göra, att det sitter i ryggmärgen, säger en soldat.

Drift och underhåll
På Ledningsregementet i Enköping är Urban Sjöstig och Torbjörn Svensson två av de NBG-soldater som har till uppgift att svara för drift och underhåll vid stabskompaniet.
– Vi svarar för el och förläggning, schaktar på grupperingsplatser, gräver, bygger torn till bevakningssoldaterna, ordnar duschar med mera, säger sergeant Svensson som är ställföreträdande gruppchef.

Soldaterna i NBG ryckte in i början av juli förra året. Efter en omfattande utbildning under hösten och en slutövning i Norrbotten i november var det dags att vårda all materiel och packa den inför beredskapen. Just nu står utrustningen i en stor hall. Det är en otrolig mängd materiel – och tung är den.
– Bara för den här gruppen väger allt någonstans mellan 150 och 170 ton, berättar plutonchef Robert Grip och pekar på den materiel som ingår i drift- och underhållsgruppens utrustning.
 
Alternativ plan
Nu när soldaterna gått in i beredskapsläge är det många som funderar på hur det kommer att bli, om det blir någon insats för NBG.
– Entusiasmen är det i alla fall inget fel på. Det är nog många som skulle bli besvikna om det inte blir någon insats, säger Urban Sjöstig.
Om det inte skulle bli någon insats är det väldigt många som har en alternativ plan.
– Jag skulle tro att 50-60 procent har sökt till de vanliga missionerna i Kosovo och Afghanistan om det inte blir något. Och det är flera som har sökt till yrkesofficersprogrammet och specialistofficersutbildningen, säger Svensson.

Just nu arbetar soldaterna i drift- och underhållsplutonen med att göra de sista kompletteringarna av utrustningen samtidigt som det pågår repetitioner av det som de lärde sig under höstens utbildningar. Dessutom tillkommer en del annan utbildning, allt för att de ska vara så väl förberedda som möjligt om EU beslutar att sätta in den nordiska stridsgruppen.

Anja Edvardsson
Ulf K Rask