Nattpatrull i Afghanistan

Kompanichefen för Underhålls- och skyttekompaniet i Afghanistan följde med en av sina vakt- och eskortgrupper på nattpatrull härom natten. Här är hans berättelse.

Foto: Stefan Svensson, FS14

Patrullerar för att skydda

Som en del i arbetet med att upprätthålla en säker arbetsmiljö för personalen på Camp Northern Light genomför vakt och eskortplutonerna bland annat återkommande patrullrundor. Patrullerna genomförs dygnet runt på olika tider och platser i Mazar e Sharif. IVO patrullen (in vicinity of) planeras och leds av pluton- eller gruppchefen beroende på enhetens sammansättning. Syftet med verksamheten är att förebygga och hindra attentat mot ISAF:s personal och organisationer som verkar i Mazar-e-Sharif.

Övning före vandring
Den här natten planerades och genomfördes patrullen av gruppen Foxtrot Charlie ur plutonen Charlie Papa. Gruppchefen sergeant Henrik gav gruppen order och direktiv inne på campen innan patrullen påbörjades. Varje patrull föregås av dels en förövning och dels en detaljerad genomgång som omfattaar bland annat säkerhetsläget, sjukvårdsresurser och hur man ska agera i olika situationer.

Fullmåne över en lugn stad
Under genomförandet framrycker patrullen både i bil och till fots beroende på framkomlighet och bebyggelse. Noggrant och målmedvetet tar sig enheten förbi vägkorsningar, över och under broar och genom allsköns utställt bråte. Avvikande mönster registreras och misstänkta punkter kontrolleras. Den här natten skiner fullmånen över ett kylslaget Mazar-e-Sharif, lugnet har lagt sig och det enda som hörs är ljudet av bråkande hundar och stånkande elverk. I nästa andetag dyker en polisbil ur ANP (afghanska polisen) upp med blåljusen påslagna. Bilen kör fram till gruppchefen Henrik. Efter en kombination av lokalspråket dari, yviga armrörelser och tummen upp fortsätter deras färd mot okända mål.

Utvärdering och rapportering
Efter genomförd patrull samlas gruppen för att sammanfatta var man har varit, vad man har registrerat och vad man kan utveckla till nästa patrull. När övriga i gruppen gått till sängs sitter gruppchefen kvar på kontoret och skriver den obligatoriska rapporten som ska lämnas in till ledningscentralen.

 

Text och bild: Major Stefan Svensson

Kompanichef Papa Lima, FS14