NATO-märken på svenska ISAF-soldater

De svenska ISAF-soldaterna har nu bytt ut det gamla gröna ISAF-märket mot ett nytt NATO-märke.

NATO-märken på svenska ISAF-soldater Foto: Fredrik Bojerud, PIO FS14

Förra året beslutades det att samtliga svenska ISAF-soldater i Afghanistan skall byta ut det välbekanta gröna ISAF-märket till ett nytt NATO-märke med en båge där det står ISAF.

 

Finns redan I Kosovo

Det ”nya” NATO-märket används redan idag av stora delar av ISAF i Afghanistan och märket återfinns även hos svenska KFOR-soldater, då med skillnaden att det står KFOR i bågen ovanför NATO-märket i stället för ISAF.

 

FN begär – NATO leder

ISAF-insatsen i Afghanistan som Sverige deltar i sker på uppdrag av FN samt på inbjudan av den islamiska republiken Afghanistan. Hela operationen leds av NATO på FN:s begäran. Det är för att förtydliga att det är NATO som leder insatsen som har angets som det främsta skälet till ommärkningen av ISAF-personal i Afghanistan.

 

Schweizisk hjälp med bytet

Det 7 år gamla ISAF-märket kommer nu successivt att försvinna från samtliga fordon och handlingar. På uniformerna är märket redan utbytt – det snabba bytet beror främst på schweizaren George de Mestrals uppfinning – kardborrbandet.

 

De nya märkena kom färdigsydda med kardborrband så det var bara att riva loss det gamla märket och sätta dit det nya.

 

Text och bild: Kapten Fredrik Bojerud

Press- och informationsofficer, FS14