Koll på campus - LMT känner av stämningar

Klockan är strax före nio på morgonen och trots att det är i januari värmer solen. Det är vår i luften och på universitetsområdet i Pristina är det redan många studenter i rörelse.

Fikagruppen är ett gäng killar Henrik Kristensson träffar och pratar om allt från politik till brudar. Foto: Anna Norén

Samverkansofficeren Henrik Kristensson möts av Ibrahim som har hand om universitetets nya datasal. Han visar stolt raderna med nya datorer, skärmar och webbkameror. Snart kommer den att vara igång och studenterna kan surfa för 30 cent i timmen. Ibrahim är märkbart stolt över att få visa sin datasal och lovar att bjuda på kaffe nästa gång.
– De flesta blir glada när vi kommer, de uppskattar att vi är intresserade av deras verksamhet, säger Henrik.

Kosovo har en ung befolkning

Henrik Kristensson tillhör LMT, Liason Monitoring Team, och hans arbetsområde är universitetet. Syftet är att upptäcka frustrationer hos studenterna innan de leder till en aktion eller reaktion.
– Kosovo har en väldigt ung befolkning och studenter är en stor grupp som har viljan och orken att förändra det de tycker är fel, säger Henrik.
Den generella inställningen hos studenterna är att demonstrationer ska skötas på ett fredligt sätt men det krävs bara några få som vill annat i en folksamling för att det ska urarta. Därför vill LMT ha så mycket information som möjligt om kommande demonstrationer.

Bra information

Inför en mindre demonstration som var i mitten på januari träffade Henrik Kristensson en kille som delade ut flygblad inför demonstrationen på campus. Han tog kontakt, ställde några frågor och fick all information om demonstrationen, inklusive de tal som skulle hållas.
– Då fick vi reda på precis hur den skulle gå till, vilket gör vårt jobb mycket lättare, säger Henrik.
Inför 10 december förra året då  studentorganisationerna arrangerade en betydligt större demonstration för självständighet fick LMT också bra information.
– Vi fick bra kontakt med de som stod bakom demonstrationen och blev hela tiden uppdaterade om vad som skulle hända. Vi är ju även där för att skydda studenterna. 

Ett studentrum i Pristina

Under dagen har Henrik ett möte med rektorn för universitetet, som för dagen verkar stressad och disträ. Sen träffar han Besart,  en av de mer engagerade studenterna, och tittar på hans studentrum. För 30 euro i månaden får han ett sparsamt möblerat rum som han delar med en annan student. Skrivbordet är överbelamrat med böcker och papper, vilka trängs med ett spritkök. Under bordet brummar en liten kyl.
– Det är lite lyx, inget som ingår utan vi har köpt det själva. De flesta studenter har inget kylskåp, utan förvarar maten på fönsterblecket, säger Besart.

Snack om tjejer i Fikagruppen

Henrik Kristensson avslutar dan med en kopp kaffe med några killar han kallar för Fikagruppen. De pratar om allt från stämningen på campus till tjejer. Det är viktigt att bygga upp ett förtroende hos studenter och lärare, men sen tidigare missioner fanns det redan en grundläggande bra inställning till svenska KFOR.
- Mina föregångare hade ett bra kontaktnät och sen skapar man ju sina egna kontakter, säger Henrik.

 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16