Jul igen i Kosovo

Genom den serbiska enklaven Gracanica åker en karavan bilar. De är smyckade med gulnade ekgrenar och många har mindre ekar släpande efter bilen. Ibland stannar trafiken till på grund av att någon ska skåla med en bekant, och ljudet från signalhorn är konstant. Det är jul igen i Kosovo.

Christine Gradin står post utanför klostret på huvudgatan i Gracanica Foto: Anna Norén

De ortodoxa serber som följer den gregorianska kalendern firar inte Jesus födelse i slutet på december utan den 6-7 januari. Här kallas högtiden Badnji Dan och är årets gladaste kristna högtid. Den markerar också slutet på en fyra veckor lång fasta.

– På begäran av lokalbefolkningen har skyttekompaniet utökat patrulleringen för att förbättra säkerheten runt julfirandet, säger ställföreträdande plutonchef Joakim Lundgren.
Firandet i den serbiska enklaven Gracanica börjar redan tidigt på förmiddagen. Enligt traditionen ska man hugga sig ett ungt ekträd som under kvällen eldas upp för att symbolisera den ved som fåraherdarna kom med till Jesusbarnet.

Innan trädet huggs ned ska man offra till det, bland annat vin och honung. Vinet ska också drickas för att hedra högtiden, och feststämningen är minst sagt hög. Runt sjön i Gracanica står bilarna på rad, och sedan åker de i ljudliga karavaner in till stan. Lastbilsflak fyllda med festande unga män för tankarna till svenska studenter, men supandet är betydligt öppnare.
– Det finns risker för att det blir stökigt med tanke på att många är fulla, vilket dessutom kombineras med bilkörning, säger Joakim Lundgren.
I första hand är KFORs uppgift att med blotta närvaron  lugna ner stämningen och stävja interetniska konflikter, men den reella faran på plats är rattfylla.

Under kvällen är det mässa vid klostret i Gracanica och ärkebiskopen tänder en eld. En större mängd människor är kvar efteråt och stämningen är uppsluppen. En liten informell orkester spelar, några dansar och barn springer omkring. En stor gryta står på värmning.
– Varsågod, serbiskt te, säger en man och sträcker fram en rykande mugg med något som har betydligt högre alkoholhalt än Earl Grey.

Kvällen blir lugn, strax före nio dundrar ett storslaget fyrverkeri, sedan går de flesta hem. Det finns en stor risk för så kallad ”happy shooting”, att man firar genom att avlossa skott i luften, men det skjuts också en stor mängd vanliga smällare. Joakim Lundgren åker in på polisstationen i Gracanica för att prata med vakthavande polis där.
– De uppfattar också läget som lugnt, men är tacksamma för att vi är här. Även poliserna firar jul så de är väldigt kort om folk, säger han efter det korta mötet.

De svenska soldaterna fortsätter att patrullera. På avstånd hörs en knall - smällare eller pistol? På andra sidan vägen landar en uggla på en gren.

 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16