Inryck från söder till norr

Måndagen var den stora inryckningsdagen. På förband runt om i Sverige fyllde årets värnpliktiga kaserngårdarna.

Oscar Söderlind, Anton Persson och Fredrik Nilsson på väg in genom Ing 2:s grindar. Foto: Maddelena Lago

Att utvecklas som människa, lära känna folk och bli mer ordningsam - det var några av de förväntningar som nämndes bland de 475 värnpliktiga som steg innanför grindarna på Göta ingenjörregemente Ing 2 i Eksjö på måndagsförmiddagen.

Jenny Lundberg från Linköping har tagit ett sabbatsår från lärarstudierna och David Persson från Norrköping hoppas att han efter månaderna på Ing 2 kommer att vara bättre på att ta ansvar.

28 kvinnor
Vid Södra skånska regementet P 7 rycker 28 kvinnor in i år.
- Det är jättebra. Det är viktigt att vi har många kvinnor med när vi ska genomföra våra internationella insatser, säger Charlotte Isaksson, Försvarsmaktens jämställdhetsexpert.

Även om andelen är dubbelt så hög som vid P7:s förra stora inryck är fortfarande bara en av 17 värnpliktiga kvinna.

- Det är inte så lätt att vara kvinnlig värnpliktig alla gånger. Vi människor har fortfarande en massa föreställningar om hur män och kvinnor är, fast det låtsas vi inte om. De här tjejerna avviker just för de är tjejer. Det kan skapa problem men man får inte riktigt lov att säga det. Samtidigt har jag pratat med förvånansvärt många killar som är så glada över att ha en tjej med i gruppen - de tycker att värnplikten har blivit så mycket bättre tack vare det, säger Gertrud Härstedt, personalkonsulent på P 7.

Extratåg
Till Boden anlände 1 100 blivande soldater. För drygt hälften av garnisonens värnpliktiga började det militära livet redan dagen innan på Stockholms Central, där ett extratåg rullade ut. Dessförinnan tog föräldrar, syskon och vänner farväl.

- Det känns som en riktigt spännande utmaning, säger Anton Ljung från Stockholm som rycker in vid understödskompaniet på pansarbataljonen, när han just fått ut sina två stora säckar med utrustning.