Hektisk nyårsnatt för de svenska soldaterna

Nyårsnatten blev händelserik för skyttekompaniet på KS16. Då det är vanligt att man avfyrar vapen, inte bara rakter, när man firar något här i Kosovo skärpte man sin bevakning ute i samhället. Det visade sig sedan att detta var rätt åtgärd. Den förhöjda närvaron ute i Pristinas närområde resulterade i två tillslag och att totalt fem vapen beslagtogs.

Det område söder om Pristina där KS16s skyttekompani hittade vapen och ammunition på nyårsnatten. Foto: Martin Gudmarsson

Den första händelsen sker strax efter tolvslaget då en en grupp som egentligen bemannade en vägspärr, hör skottlossning i närheten. Snabbt sätter sig soldaterna i bilarna och åkte mot platsen där man sett mynningsflammorna.
– KFOR! Show me your hands, ropar den löjtnant som har befälet över patrullen.
Mannen som skjutit i luften från sin balkong lyder tillsägelsen. Den lokala polisen tillkallas och man tar beslutet att även söka igenom huset som mannen äger. Då finner de ytterligare en illegal pistol.

I det andra fallet observeras på samma sätt skottlossning på håll av en grupp på patrull. Huset ligger i närheten av platsen där kravallerna 2004 stod som hetast.
– Vi såg mynningsflammor från balkongen, säger en av soldaterna som patrullerade området vid tolvslaget.
Husägaren erkänner efter ett tag att de har skjutit med automatvapen från huset, mängden tomhylsor i trädgården vittnar om detsamma. Huset genomsöks av skyttekompaniets sökplutonen varvid ytterligare ett vapen och ammunition hittas i en buske strax utanför huset, där ägaren slängt ifrån sig sakerna.
 
Precis som i Sverige är nyårsnatten rätt stökig med mycket fylla.
– En av våra soldater i vägspärren höll på att bli på påkörd av en berusad man som körde alldelses för fort, berättar plutonchef Joakim Rehnvall.
– Det hände i  samband med att gruppen var på väg upp till skottlossningen, så det blev en lätt rörig situation, fortsätter han.

– Detta var ett litet skrap på ytan, det sköts överallt i Pristina vid tolvslaget. Just så kallad ”happy shooting” är väldigt vanligt, men samtidigt väldigt farligt. Det som skjuts upp i luften måste ju komma ned någonstans, och det kan mycket väl träffa en människa. Och det är med dödlig hastighet kulorna ramlar ned med.
- I samband med nyårspatrulleringen blev en av våra bilar träffad i framskärmen av en förlupen kula. Tänk om det istället varit ett barn, avslutar Joakim Rehnvall.

 

Text: Carl Ljungqvist, KS16