Falsk e-post om uppskjuten värnplikt

Värnpliktiga som ska rycka in har fått falska e-postmeddelanden om att deras värnplikt skjuts upp ett år.– Någon försöker uppenbarligen sabotera värnplikten efter den senaste tidens ekonomiska debatt, säger Pliktverkets generaldirektör Björn Körlof.

– Jag vill starkt understryka att dessa meddelanden inte ska tas på allvar. Ta omedelbart kontakt med Pliktverket om du är det minsta tveksam inför din inryckning.

Pliktverket har omedelbart satt igång en utredning om hur dessa e-postmeddelanden har kunnat skickas och tagit kontakt med övriga ansvariga  myndigheter.

Skickats från USA
De falska e-postmeddelandena har skickats från en server i USA där avsändaren kan vara anonym. Den påstådde avsändaren, Kent Larsson, uppges arbeta på Pliktverkets regionkontor i Stockholm. Men någon sådan finns inte anställd där.

De falska meddelandena upptäcktes sedan en blivande värnpliktig hört av sig till K 3 och frågat om det stämde.

Utryckningstiden förändras
Enligt det nuvarande förslaget förändras utryckningstiden för cirka 6 000 värnpliktiga som rycker in i början av året. De kommer att rycka ut den 15 november 2008 i stället för i december, men kommer ändå att behålla dagpenningen.

Bevakningsvärnpliktiga berörs inte av dessa neddragningar och inte heller de värnpliktiga som kommer att tas ut till en frivillig tredje termin.

Den som inte rycker in begår brott mot lagen om totalförsvarsplikt och kan bli hämtad av polis samt ställd inför rätta.

Så här löd det falska meddelandet:
"Som du kanske har sett på nyheterna så ska försvarsmakten spara pengar under 2008. Därför har det nu beslutats att den befattningen du är uttagen till utan kommer att utbildas under 2008 på Livregementets Husarer K3. Därför har vi nu beslutat att du ska får rycka in i januari 2009. Du kommer snart få ett brev med posten där du får mer information. 

Har du några frågor angående detta så ber vi dig vänligen ringa på nummer 0771-24 40 00

Mvh Kent larsson , Plikterkets regionkontor Stockholm"