Djungelpatrull i södra Sudan

Robert Carlsson och Christer Gunnarsson (bilderna nedan) tjänstgör som observatörer i FN-missionen UNMIS. Här beskriver de en patrull de genomfört i södra Sudan.

Patrull i oländig terräng. Foto: UNMIS

- Nu har vi börjat röra på oss ordentligt efter att regnperioden gårttmot sitt slut. Vi blev båda enligt önskemål planerade på den första "long range" teamet haft på länge. Det var bara att börja packa direkt för att kunna vara borta i fem dagar med myggnät modell tält, nya djungeluniformen, hjälm, skyddsväst, lite mat och toalettprylar.

Tisdag morgon körde vi i konvoj med bangladeshiska kompaniet som är med oss som force protection under längre patruller.

Målet var Magwi i södra Sudan, ner mot ugandiska gränsen, ett område där den fruktade Lords Resistance Army (rebellrörelse hemmahörande i Uganda) tidigare härjat länge. Sex mil tog sju timmar på mycket dåliga vägar. Två fordon körde fast och fick vinschas upp ur leran.

Som militär observatör har man traktamente från FN och ska stå för boende och kost själv. Men efter att ha tittat på de få restauranger som finns i Magwi insåg vi att det inte fanns någon som kunde utfordra oss alla. Vår patrullchef pratade då med våra bangladeshiska vänner. De gick med på att utfordra oss i utbyte mot två getter. Efter många prutningsförsök tvingades vi köpa två getter för sammanlagt 150 US dollar, eftersom inga andra alternativ fanns att tillgå.
 
Vi besökte guvernören ett flertal gånger och han var glad att se FN i området igen - ett FN, som i likhet med hjälporganisationerna, har undvikit området under en längre tid av säkerhetsskäl.

Vi besökte flera svåråtkomliga byar med bönder boende i hyddor som gjorde vad de kunde för att överleva. Detta underlättas av att marken är bördig. I flera byar blev vi visade gammal ammunition från kriget och på vägen till Magwi låg en stridsvagnsmina på vägkanten utmärkt med pinnar och stenar.