Blandade känslor inför Tchadinsats

Småbarnspappan Johan Åkerman, 31, är en av 200 svenska soldater som inom kort åker på fredsuppdrag till Tchad och Centralafrikanska republiken.– Jag tror inte vi kan lösa alla problem, men vi kan starkt bidra till en markant bättre situation för alla de hundratusentals flyktingarna som finns i området, säger han.

Johan Åkerman under en skjutövning med den svenska styrkan TD01. Foto: Mats Laggar

På måndagen beslutade EU:s utrikesministrar att låta Eufors fredsstyrka på drygt 3 500 man åka till Tchad och Centralafrikanska republiken. Beslutet var efterlängtat för de svenska soldaterna i fredsstyrkan TD01. För en månad sedan sköts beslutet upp när EU:s bidragarländer inte kunde skrapa ihop tillräckligt med helikoptrar och fältsjukhusresurser.

Nu inväntar styrkan Euforledningens beslut om exakta tider för avresa.
– Jag räknar med att vi får veta när vi ska åka under denna vecka, säger chefen för den svenska styrkan, Peder Ohlsson.

Stöd från fru och barn
En av de 200 svenska amfibiesoldater som väntar på att få åka till Tchad är 31-årige Johan Åkerman från Habo. Kvar i Sverige lämnar han fru och de tre sönerna - tre, fem och tolv år gamla.
– Jag har väntat läge på det här beslutet, även om känslorna är lite blandade. Man lämnar familjen för en lång tid. Samtidigt har jag allt stöd från fru och barn. De vet hur mycket pappa vill göra det här, säger han.

Johan förtränger inga risker.
– Riskerna finns där, annars skulle vi inte behövas. Samtidigt ser jag inte krigshandlingar i sig som det största hotet. Det är vi väl tränade för att möta. Jag ser istället klimatet, insekterna och sjukdomarna som de största riskerna. Vi har dock utbildat oss i förebyggande syfte. Vi är också välvaccinerade och medicinerade. Uniformen vi bär är exempelvis impregnerad mot malariamygg, säger han.

Vilka enskilda faktorer tror du blir de största utmaningarna för dig personligen?
– Värmen. Dagstemperaturer upp mot 55 grader gör att vi inledningsvis måste dricka nära tolv liter vatten per dygn. Det finns också malariamygg, sandflugor och parasitsjukdomar att värna sig mot. Hygien är A och O. Det bästa sättet att klara sig från det mesta är att tvätta händerna med tvål och använda alkoholgel innan man stoppar något i munnen. Jag ser dock balanserat på situationen, man blir inte sjuk bara för att man sätter ned foten på afrikansk jord, säger han.

De senaste månaderna har strider blossat upp i östra Tchad mellan regeringsstyrkor och rebellgrupper. Båda sidor hävdar att de dödat hundratals motståndarsoldater.
– Därför är det viktigt att parterna vet att vi kommer dit som en neutral styrka. Vi ska inte ta ställning i konflikten. Vi är där för flyktingarna och för de humanitära organisationernas skull. Om det skulle skulle bli några problem har förberett oss väl för att klara vår egen säkerhet, säger han.

Varför åker du?
– Personligen är det viktigt för mig att göra en insats för människor som har det svårt. Vi kommer inte kunna lösa alla problem i Tchad. Men vi kommer att kunna förbättra livet för många. Det kommer också att bli en stort personligt äventyr och en upplevelse, säger Johan Åkerman.

Mats Laggar