"Behåll skärpan" sa arméinspektören till KS16

När arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik besökte den svenska kontingenten i Kosovo inpräntade han vikten av säkerhet även när förbandet börjat få rutin i missionsområdet, men vidarebefodrade också beröm från de internationella cheferna inom KFOR.

- Det är viktigast att ni kommer hem i ett stycke, sa generalmajor Berndt Grundevik till KS16. Foto: Anna Norén

Arméinspektören generalmajor Berndt Grundevik har besökt den svenska kontingenten i Kosovo. Syftet var både att följa upp verksamheten och att stötta förbandet. Under dagarna då inspektionen utfördes träffade arméinspektören de svenska enheterna i Kosovo men också chefen för hela KFOR, generallöjtnant Xavier de Marnhac, och chefen för det område svenskarna verkar i, brigadgeneral Gerry Hegarty. I sitt tal till förbandet vidarebefodrade arméinspektören beröm från de internationella cheferna för förbandets insats, men inpräntade också vikten av säkerhet.
– Ni är nu i mitten av missionen och det är lätt att slappna av, det gäller att behålla skärpan. Det viktigaste av allt är att ni kommer hem i ett stycke, sa Berndt Grundevik till KS16.

God förbandsanda
Under sin sista dag i Kosovo följde Berndt Grundevik med en grupp ur skyttekompaniet på patrull i den serbiska enklaven Gracanica och träffade bland annat polischefen där. Dessutom hade han ett möte med kontingentens förtroendevalda. Innan arméinspektören lämnade Camp Victoria lät han meddela att han uppfattade KS16 som ett mycket bra förband med god förbandsanda.

 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16