Alla är soldater

– Blixtlås vänster!Fyra soldater står i knästående skjutställning på ett glest led och skjuter mot pappfigurerna på skjutbanan. Soldaten längst ut till höger säkrar sitt vapen, kastar sig upp på fötter och springer längs med ledet tills han är längst till vänster istället. Där faller han ner på knä och öppnar eld igen.

Soldaterna ur räddningspluton övar att dra sig tillbaka med så kallat korridorsförfarande. Foto: Anna Norén

Övningen är grundläggande för en skyttesoldat, men de som övar idag tillhör räddningspluton och flera har armbindel med ett rött kors på.
– Även om sjukvården inte är ett stridande förband ska de kunna ta hand om sig själva oavsett situation, säger Göran Hagel, ställföreträdande chef för räddningsplutonen.
– Vi övar för att gruppen ska få kännedom om de olika metoderna och hur de ska användas. Om en grupp blir beskjuten ska den kunna bemöta hotet, besvara elden och ta sig därifrån.

Personal med specialkompetens

Det finns civil personal på KS16, till exempel sjuksköterskor eller brandmän. De är i missionsområdet på grund av andra specialkompetenser än rent militära. Samtidigt måste de kunna agera som soldater och lösa en del av skyttekompaniets uppgifter om det behövs. Alla är först och främst soldater.
– Det är ganska grundläggande övningar. Det här är något som blev eftersatt för räddningsplutonen under grundutbildningen vilket vi kompletterar nu, säger Göran Hagel.
– Vi är ju ofta där skyttesoldaterna är om det händer något och kan hamna i en situation där vi blir anfallna. Då kanske vi måste agera mer som soldater och det är jättebra att vi får lära oss hur, säger Lisbeth Hänninen, sjuksköterska på KS16.

Blixtlås och korridor

Stefan Hyltberg från skyttekompaniet hjälper till med utbildningen. Han visar med stenar på marken hur de ska ställa upp och röra sig under övningen.
– Ni tycker fortfarande lite för mycket om varandra, säger Stefan Hyltberg och tycker att de ska ta ut avstånden mer. 
Första gruppen intar utgångsposition igen. Det övas blixtlås, korridor och omgångsvis tillbakadragande. Koncentrationen är stor hos soldaterna och det är mycket att tänka på. När en av soldaterna råkar springa åt fel håll pikas det i en ton som är lite hård, men hjärtlig. Efter tre månader i missionsområdet har grupperna svetsats samman.
– Det är bra att vi får träna tillsammans med dem vi åker med i vagnen så att vi blir samkörda och lär oss hur de andra fungerar, säger Lisbeth Hänninen.

Innan nästa övning tar soldaterna en kort kaffepaus. Magasinen fylls på och de tomma ammunitionskartongerna eldas upp i en liten brasa.

 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16