Patrull räddade livet på afghansk flicka

Styrkan i Afghanistan har till uppgift att vidmakthålla säkerheten i sitt ansvarsområde. Detta sker bland annat genom möten med bybor och makthavare ute i provinserna. Men ibland kan soldaterna också göra livsviktiga ingripanden i lokalbefolkningens liv. Något som Erik Thorell, sjukvårdare inom ett militärt observationsteam fick uppleva.

Zeinab i sin säng på sjukhuset. Foto: FS14

Gruppen var ute på en av sina första patruller i sitt ansvarsområde, Balkh-provinsen. Uppgiften var att lära känna området under ledning av sina företrädare i det förband som strax skulle återvända hem.

Erik Thorell

Den femte november, i det lilla samhället Bini-Gaw, frågade lokalbefolkningen teamet om de hade möjlighet att ge något smärtstillande till en liten flicka som hade brännskador.
– Då jag frågade hur allvarlig brännskadan var fick jag svaret att hon var bränd över hela kroppen och att hon var svart både här och där, säger Erik Thorell (bilden), sjukvårdare inom den grupp som ansvarar för området.
Utifrån sin erfarenhet som sjuksyster på en anestesti-avdelning på ett Oslo-sjukhus tyckte Erik att det lät illa och bad att få se flickan, vars namn är Zeinab. Inne i en kylig lerhydda låg den treåriga flickan naken under en tunn sjal. Hon hade svåra brännskador över buken, men även på övriga kroppen och hade legat där i snart ett dygn.

Vårdades över natten
Erik Thorell drog slutsatsen att Zeinab skulle avlida om hon inte fick hjälp. Natten hade börjat sänka sig över byn. Erik såg till att hon blev varm samt fick vätska och näring. Efter en stund dök flickans förtvivlade far upp i hyddan och kunde hjälpa till med att vårda Zeinab enligt Eriks instruktioner.
Samtidigt startades en febril stabsaktivitet på svenska basen Camp Northern lights för att evakuera flickan till sjukhus i Mazar-i-Sharif. Ute i hyddan vårdades Zeinab över natten. Nästa morgon började den sju och en halv timma långa bilresan innan ambulansen skulle kunna sluta upp.

I Guds händer
Nästa morgon rullade kolonnen ut. I ett av fordonen vårdades Zeinab.
– Både pappan och byäldsten förklarade för oss innan vi åkte att de var tacksamma för vår hjälp och att det nu låg i Guds händer om hon skulle överleva eller inte. De förklarade att de förstod att vi gjort allt i vår makt säger Erik Thorell.
Efter timmar längs Afghanistans skumpiga icke-vägar mötte en ambulans upp.
– Jag kände en lättnad när läkaren och ambulanspersonalen tog över för jag visste att de hade bättre utrustning och bättre förmåga att ta hand om flickan, säger Erik.

Mat och kläder
Zeinab har nu i över en månad vårdats på det nybyggda USA-finansierade militärsjukhuset på den afghanska militärbasen Camp Shaheen som hör till den afghanska armén. Den svenska stabsläkaren har under tiden sett till att flickan och hennes far fått mat och kläder.
Den svenska Afghanistanstyrkan har sökt efter en långsiktig vårdplats. På grund av de omfattande brännskadorna har flickan riskerat att avlida om inte en komplicerad vårdinsats genomförs.

Franskt brännskadeteam
Men i måndags dök äntligen hjälp upp i form av ett franskt brännskadeteam som precis inlett sin verksamhet i Mazar.
– Det känns bra att det löst sig, säger Fredrik Flink. Han var chef för patrullen som hittade Zeinab och gjorde sin sista patrull för att lära upp sina efterträdare innan han återvände hem efter en sju månader lång insats.
– Vilken människa som helst hade fattat samma beslut av medmänsklighet, säger Fredrik och tillägger: Men det är också bra för vår svenska styrka. Det är ett problem att lokalbefolkningen inte alltid ser resultatet av vårt arbete, men här kunde vi ju faktiskt göra någon konkret nytta.