NBG-soldat avled under övning

En anställd soldat ur Nordic Battlegroup avled på onsdagseftermiddagen efter att ha skottskadats under en övning i Skövde.

Soldaten, Oskar Johansson 20 år och hemmahörande i Eskilstuna, ingick i ett granatkastarkompani vid Skaraborgs regemente, P 4, som övade stridsskjutning på ett skjutfält nära Skövde garnison. Övningen inleddes kl. 10.00 på onsdagen.

Återupplivningsförsök
Olyckan inträffade omkring kl. 14.30. Efter ca 25 minuter anlände ambulans. Under tiden gjordes hjärt-lungräddning. Under färden till Kärnsjukhuset i Skövde försämrades mannens tillstånd, och återupplivningsförsök gjordes. Vid ankomsten till sjukhuset tvingades läkarna konstatera att mannen avlidit.

Olyckan inträffade när soldaterna övade momentet växelvis urdragning, vilket innebär att hantera en sammanstötning med en motståndare och ta sig ur en stridskontakt bakåt. Vapnet som användes var av typen AK 5. Det exakta förloppet utreds av polisen i Västra Götaland, som har inlett en förundersökning. Brottsrubriceringen är vållande till annans död.

Statens haverikommission
Under torsdagen kommer också representanter från Statens haverikommission att anlända till P 4 för att starta en utredning om olyckan.

I plutonen som övade ingick cirka 20 soldater som övade i grupper om 6-8 soldater i ett stationssystem. Samma typ av övning genomfördes under tisdagen och samtliga soldater har övat det aktuella momentet vid ett flertal tillfällen.

Krisgruppen samlad
Den avlidna soldatens anhöriga har underrättats. På P 4 är krisgruppen samlad.

- Det som har hänt är fruktansvärt. Vi gör nu allt för att hjälpa den avlidnes anhöriga och soldaterna i förbandet med krishantering och stöd, säger regementschefen Ronald Månsson i en kommentar.

 

Läs mer: Tyst minut på P 4