Fältpost - mer än bara brev

– Det blir lite som en naturlig samlingsplats, soldaterna kommer in och pratar bort en stund eller tar en fika, säger fältpostkassör Sara Hedlund.Utifrån ser det ut som ett vanligt postkontor. Den blå skylten med posthornet och en gul brevlåda skvallrar om vad som döljer sig bakom trädörren.

Sara Hedlund bär in en del av dagens skörd efter en tur till flygplatsen. Foto: Anna Norén

Men posten på Camp Victoria är mer allround än något kontor hemma i Sverige, den förmedlar både brev och paket och man kan skicka både blommor och kakor hem till Sverige. Dessutom kan soldaterna ta ut eller sätta in pengar här.
– Soldaterna uppskattar servicen, de är alltid trevliga och tar sig gärna tid för en pratstund, säger fältpostchef Mikael Möberg.

Ett halvt ton post

Det är inte bara soldaterna som är välkomna på posten. Andra svenskar i Kosovo, till exempel FN-personal, kan också komma hit och sköta sina bankärenden. För att få tjänst på fältpostkontoret i utlandsstyrkan måste man vara fast anställd på posten i Sverige och ha kassavana. Det vanligaste ärendet på posten är kontantuttag, men under november tog kontoret emot ett halvt ton post och 126 kg paket. Ett brev eller paket hemifrån kan vara dagens höjdpunkt i missionsområdet. Många sticker in näsan på kontoret för att se om de har fått något och besvikelsen är tydlig när de får gå tomhänta därifrån. Trots att soldaterna både kan ringa och skicka email så är det ändå något speciellt att få ett brev eller paket i handen.

En viktig service

Fältmarskalk Bernard Montgomery skrev i sina memoarer: 
”Människan lever inte av bröd allena. Soldaten måste oavbrutet hållas aktiv, alert och målmedveten. Han gör allt vad hans chef begär av honom, så länge denne ser till att soldaten får post hemifrån, tidningar och, egendomligt nog, rikligt med te.”
Fältpostkontoret är en uppskattad instans i missionområdet. I hörnet knattrar kaffebryggaren, redo för nästa besökare.
– Vi har världens bästa kunder, säger Mikael Möberg.
Sara Hedlund nickar instämmande och snurrar en tekopp i handen.


Anna Norén, press- och informationsofficer, KS16.