Julfirande i Afghanistan

Julen är en speciell tid för de flesta svenskar. Vanligtvis firas julen tillsammans med familjen. För soldaterna i Afghanistan firades julen med en speciell sorts familj – kamraterna inom förbandet.

Foto: Mikael Larsson, FS14

Tjänstgörning på julafton

Sverige bidrar med ca 370 soldater i Afghanistan för att, inom ramen för ISAF, bistå de afghanska myndigheterna med säkerhet, utveckling och styrning. Det är ett arbete som pågår alla dagar, dygnet runt – även över jul och nyår. Och även om ett antal soldater har förmånen att fira jul och/eller nyår hemma med sina anhöriga i Sverige så tjänstgör huvuddelen av den svenska kontingenten på plats i Afghanistan även över dessa helger.

 

Sill, skinka och julgran

Samtidigt som saknaden efter ens nära och kära kan kännas extra stor i samband med julen är det samtidigt en upplevelse att fira jul tillsammans med sina vänner och kollegor i utlandsstyrkan. Många av de saker som förknippas med ett svenskt julfirande fanns på plats på Camp Northern Lights. Sill, skinka, julgran och till och med en liten nubbe till den som önskade. Även de ”rätta” tv-programmen fanns att tillgå för att få till den där svenska julkänslan.

 

Mycket jobb, även på julafton

Dock är svenskarna inte i Afghanistan för att fira jul, utan de är där för att jobba. Mycket riktigt uppstod det händelser även på julafton som fick till följd att en stor del av förbandet tillbringade delar av dagen med att utföra sina huvuduppgifter. Innan dagen var över hade dock större delen av kontingenten hunnit med att fira julafton tillsammans med sina vänner och kollegor.

 

Ett minne för livet

- De svenska traditionerna blir för många extra viktiga när man är såhär långt borta från Sverige och då känns det bra att vi kan bjuda på svensk mat och kultur för att mildra saknaden men också för att kunna erbjuda en unik upplevelse för de som tjänstgör här i Afghanistan, berättar FS14:s personalchef major Thomas Jansson.

 

För även om den svenska traditionella julrekvisitan fanns på plats så är en jul för en svensk soldat i Afghanistan en unik upplevelse och för många ett minne för livet!

 

Text: Kapten Fredrik Bojerud,

Press- och informationsofficer, FS14

 

Bild: Kapten Mikael Larsson, FS14

 

Länk till bildspel från julfirandet hittar du högst upp till höger under rubriken relaterad information.