I hjärtat på Camp Victoria

– Köket är Camp Victorias hjärta. Påståendet görs av Niklas Gustafsson, en av kockarna på KS16. En soldat utan mat i magen är ingen bra soldat, och är maten dessutom god så kanske det höjer stridsvärdet. Om inte annat så höjer det humöret.

Julbord på Camp Victoria innebär att kockarna får förstärka styrkan i köket. Andreas Lindorsson, Anna Magnusson och Anders Linnertz samsas runt plåtarna. Foto: Anna Norén

– Det ska vara roligt att komma hit, en skön rast som man ser fram emot, säger Mattias Virtanen.
I Hells Kitchen, köket på Camp Victoria, jobbar 6 svenska kockar och 18 lokalanställda, som under tre olika skift lagar mellan 300 och 350 portioner mat. Bland kockarnas egna favoriträtter finns flera traditionellt svenska rätter som raggmunk eller stekt fläsk med löksås, och husmanskost är också det som dominerar menyn även om det bjuds på andra rätter.
– Vi vill kunna erbjuda smakrik och näringsrik mat, säger Andreas Lindorsson.

Både oxfilé och falukorv
Det är omöjligt att laga mat som alla tycker om men det finns ofta ett alternativ för den som önskar, ett stort salladsbord att välja från och till exempel kräftstjärtar eller fetaost. Lördag kväll dukas det extra mysigt med levande ljus och duk på borden, och kockarna lagar lite lyxigare rätter som potatisgratäng och oxfilé.
– En lördagsmiddag kan gå loss på 140 kg kött, säger kokgruppchefen Anders Linnertz.
Men det är inte bara festmaten som går åt, många av soldaterna uppskattar också enkel mat av den typ man lagar hemma själv, som makaroner och falukorv.

Inför jul har det bakats en del i köket, och även resten av KS16 har bjudits in för att knåda lussebullar och bygga pepparkakshus.
– Det är väl mer personalvård kanske, det är roligt om alla kan känna sig delaktiga och få lite julstämning, Säger Andreas Lindorsson.

Dalahästar och knäckebröd
Det blir långa dagar i köket, men kockarna trivs.
– Det är intressant och en större utmaning att vara här istället för att arbeta i ett kök hemma, säger Niklas Gustafsson.
– Som kock får man ju träffa alla på campen också, många stannar till och pratar när de är och äter, säger Mattias Virtanen.
I matsalen trängs dalahästarna med en bärgare av pepparkaka. Till frukost kan du få Kalles till ägget, och välja tunnbröd eller knäckebröd om du vill. Om köket är Camp Victorias hjärta är matsalen ett hem, långt borta från Sverige.

Anna Norén, press- och informationsofficer, KS16