De är Högvaktens första anställda soldater

Mer avslappnat men utan att tulla på studsen. De första anställda soldaterna med uppgift att bemanna högvakten säger att det inte är någon större skillnad från när de var värnpliktiga. Ändå är det det.

De som har mer erfarenhet av högvakt än andra säger sig bli mer sporrade av att vara föregångsmän i stället för att slappna av. Foto: Katja Öberg

Mer eget ansvar, mer avslappnat, en mer kollegial relation med befälen. Det är några av de skillnader som anställda i 3. kompaniet lyfter fram på frågan om skillnader från lumpen och nu. Men vänskapen och skämten och inställningen till uppgiften är densamma.
– Det är kul att gå högvakt men också väldigt långtråkigt, säger Jonatan Östberg.

Standarden generellt hög
Sofia Nilsson sammanfattar skillnaden lite annorlunda:
– I lumpen fick man lära sig allt, nu kan man det.
En inställning som delas av befälen.
– Det märks att de gjort värnplikten, de är färdiga. Och det är inget gräddurval utan ett tvärsnitt av de värnpliktiga, säger vakthavande major Patrik Laestadius.
Visst sker det fortfarande missar. Takten kan finslipas och vapenrörelser bli snärtigare. Men standarden är generellt sett hög.

En nationell insats
Högvakten och postavlösningarna ses ofta som en uppvisning med puts och studs. Det många inte tänker på är att högvakten är en av de nationella insatser som Försvarsmakten dagligen löser.
– Det är också tradition. Man är ändå lite stolt över Livgardet. Det har anor från Gustav Vasa och 1523, det tycker jag är häftigt! säger Jonatan Östberg.

Sex veckor
De 140 soldaterna är de första som är rekryterade och anställda för att bemanna högvakten. Nu handlar det om sex veckor. Vad skulle de säga om det gällde ett år?
– Det beror på vilka dagar och tider. Men om det är det som Försvarsmakten vill så tror jag säkert att de skulle få folk som ställer upp, säger Jonatan Östberg.
– Lätt! utbrister Robert Påls som står några meter bort.
– Jag jobbar inom industrin och det är inte så jättevarierande. Det är skönt att komma ifrån och få klä upp sig, att få duscha före jobbet för omväxlingens skull.

Från olika förband
60 procent av kompaniet är från årets värnpliktskull, övriga från ett till fyra år tillbaka. Bortsett från en – i förhållande till övriga anställda – äldre man från Dalregementsgruppen.
– Det är ju lite häftigt att vi är blandade från olika förband, säger Sofia Nilsson medan hon förbereder sin avtransport. Efter vaktavlösningen får hon åka hem i några dagar. Hon gick på på julafton och har ledigt fram till nyårsdagens morgon..
– Det var väl ingen julstämning direkt men det beror på snöbristen. Vi fick både julmat och presenter så oss gick det ingen nöd på!

Katja Öberg