Fotbollslandskamp i Kosovo

– Barnen hade för lite att göra på rasterna, säger Jesper Ström, reparationsgruppen. Därför byggde han ett par fotbollsmål till en skola i Balaban, en by norr om Pristina. Målen testades direkt i en landskamp mellan barnen och de svenska soldaterna.

De svenska soldaterna var i klart underläge i matchen. Foto: Anna Norén

– Det var en av våra tolkar som undrade om vi kunde bygga ett par fotbollsmål, säger Jesper Ström medan han lastar av målen från personterrängbilens tak. Det är rejäla mål han har byggt, svetsade och svartmålade.
– Jag har inte varit på den här skolan förut och det är roligt att komma med ut.
Jesper är mekaniker på Camp Victoria, hans arbete är en del av förutsättningen för att skyttesoldaterna ska kunna göra sitt jobb. Om bilarna är trasiga är det svårt att patrullera, men det blir mycket tid inne på campen.
– Det vi gör märks inte så mycket utåt, säger kollegan Simon Gunnarsson.Men det är kul att vara med och göra något konkret, det är ju lite därför man är här.

Avslappnad stämning

Barnen på den lilla skolan i Balaban har ett fint skolhus men ingenting att göra på rasterna. På skolgården hänger ett trasigt volleybollnät, annars är gräsmattan tom sånär som på en hög ved. Soldaterna lastar av målen och när barnen kommer ut på rasten flockas de runt dem. Stämningen är avslappnad, barnen går runt och pratar med soldaterna på albanska och skrattar åt dem när de inte förstår. En flicka försöker med tyska. Och snart är en fotbollsmatch igång, barnen från Balabane mot de svenska soldaterna.

Svenska laget fuskar

– Det är roligt att kunna visa barnen en annan sida av soldater också, utan vapen, säger Martin Hallström innan han kånkar iväg på en av motspelarna. Klart utnumrerade ligger svenskarna dåligt till i matchen. En av pojkarna är en riktig bolltrollare, med en svensk idol: Zlatan. Med hjälp av regelvidriga metoder som att lyfta bort motståndarlaget eller till och med målet lyckas svenskarna undvika total förnedring. Och egenligen bryr sig ingen om varken fusk eller resultat. De har bara roligt.

 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16