Fordonssök i stor skala

– Ta in åtta bilar!En pluton ur KS16 grupperar på en parkering utanför Pristina. Kvällens uppgift är fordonssök i stor skala, och platsen är den första av tre. Nu måste det gå undan, vägspärrar är en färskvara.

De flesta är positiva och uppskattar soldaternas arbete, även om det innebär att stå ute en stund. Foto: Anna Norén

– Framgångsfaktorn i ett fordonssök ligger i att snabbt kunna ta in och söka fordon, säger plutonchefen Stefan Hyltberg.
– En sökplats är bara effektiv en kort tid, sen går ryktet och de som har något att dölja tar andra vägar, säger Nicklas Granberg.
Det är inte ofta en hel pluton åker ut på fordonssök samtidigt, men en av fördelarna är att en större grupp kan söka flera fordon samtidigt. Dessutom blir säkerheten bättre för soldaterna på platsen. 

Söker främst efter vapen
Både bilar och passagerare söks igenom. Soldaterna söker efter vapen och narkotika, och stöder den lokala polisen med att bland annat kolla om förarna har giltigt körkort.
– Huvudsyftet är att hitta illegala vapen och få bort dem från gatorna, säger Stefan Hyltberg.
Hittar soldaterna något eller misstänker att en förare är berusad tillkallas polisen.

Termometern ligger långt under minus och en isande vind går genom märg och ben. En del av de som stoppas har bara tunna jackor på sig, men ingen klagar. Några killar på väg ut på krogen bjuder till och med på kakor.
– Huvuddelen är positiva och uppskattar vårt arbete, de förstår syftet, säger Stefan Hyltberg.
– Folk här är så vana vid att KFOR söker fordon att det nästan är rutin för dem, säger Nicklas Granberg.
– Men om det är kallt och de har småbarn i bilen måste man vara lite flexibel och skynda på extra, lägger han till.

Pistolfynd
Kvällens ansträngningar bär frukt, förutom en del körkortslösa förare och en som både är minderårig och berusad hittas en pistol i en av bilarna. Den ligger gömd under förarsätet, och bilen och passagerarna får stanna på platsen. När polisen kommer dit är det redan efter midnatt, och de frusna soldaterna packar in sig i bilarna för resan tillbaka till Camp Victoria.

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16