Lugnt val i Kosovo

Det är spöklikt tomt på gatorna i Pristina strax före sju, lördag morgon den 17 november. Jörgen Sävmark och Josefine Andersson i Liaison Monitoring Team 2 (LMT2) är på väg till den första av de sex skolor de ska observera idag. Samverkansteamens uppgift är okomplicerad men inte enkel, de ska prata med folk och känna av tendenser.

Josefine Andersson och Jörgen Sävmark utanför en av vallokalerna. Foto: Anna Norén

– Vi ska vara högkvarterets ögon och öron, säger Jörgen Sävmark.
De stannar till, tar några bilder och pratar med lokalbefolkningen och de poliser som finns på varje valcenter. Innan de går vidare till nästa skola rapporterar de läget via sms: "Det är lugnt".

Vill rösta på Sverige

Veckorna innan valet har varit lite spända. Många serber i Kosovo bojkottar valet och det är inte heller alla kosovoalbaner som tar sig till valurnorna idag. Vissa grupper tycker att det ska hållas en folkomröstning för självständighet istället och har uppmanat kosovoalbanerna att inte rösta. "Mos Voto" står det sprayat på rödljusen – rösta inte. Men många Pristinabor väljer att rösta ändå och vid lunchtid är kön lång vid en av skolorna.
– Jag skulle rösta på Sverige om jag kunde, säger en äldre man.
Men idag kommer han inte att rösta, han har inget förtroende för politiker. Fast Sverige tycker han om. Han bodde där i några år och hans granne i Sverige skickar insulin för hans diabetes. Här i Kosovo kostar den 10 euro per spruta, vilket han aldrig skulle ha råd med.
– Svenskar har stora hjärtan, säger han.

Uppskattad närvaro

Idag kan man rösta i tre olika val, till parlamentet, kommunerna och på borgmästare. Av 1,5 miljoner röstberättigade förväntas bara 60 procent komma till valurnorna. En yngre man berättar att han har åkt ända från Norge för att rösta och jaga vildsvin.
– Vi fick ett på 140 kilo, säger han glatt på klingande norska och försvinner in i skolan.
– Det märks att folk uppskattar att vi är här och att vi visar intresse för deras demokratiska
process. Många kommer fram spontant och pratar med oss, säger Josefine Andersson.

Invånarnas bemötande betyder mycket

Under kvällen kommer de första valresultaten. Enligt inofficiella uppgifter har Kosovos Demokratiska Parti PDK vunnit med 34 procent av rösterna, vilket troligen betyder en koalitionsregeringen med det regerande partiet LDK, som fick 22 procent. Men många har stannat hemma idag, enligt de första siffrorna har knappt 45 procent utnyttjat sin demokratiska rättighet.
– Det har varit väldigt lugnt, säger Jörgen Sävmark.
– Men det bemötande vi får gör att det är värt att lämna familjen i sex månader.

 

Anna Norén, press- och informationsofficer KS16