Medaljer för mod vid kravaller i Kosovo

Kvällen den 17mars 2004 stod Kosovo i lågor. Ett hyreshus var inringat av en arg, beväpnad mobb. Johan Timrén och Ivan Tomovic anmälde sig frivilligt för att evakuera de boende. Enligt en Kfor-rapport från den natten räddades 122 personer. På fredag, den 23 november, tre år efter sina insatser, får Timrén och Tomovic medalj för sina insatser.

Svenska KFOR-soldater i kravallutrustning vid avspärrning under deoroligheter som uppstod den 17 mars 2004 mellan serber och albaner. Foto: Jonas Bengtsson/FBB

Den sjuttonde mars 2004 fattade Kosovo eld. Den albanska befolkningens frustration över läget i provinsen, kombinerat med ilska mot minoritetsgruppen serberna, exploderade i kravaller över hela Kosovo. I södra Pristina bodde en enklav av serber i ett byggnadskomplex kallat YU-flats som omringats av en albansk mobb. 

Reserverna slut
När information om läget vid YU-flats började sippra in till den då svenskledda KFOR-brigaden var reserverna slut. Den irländske majoren David Hathaway bad om frivilliga på den multinationella staben. En av dem som ställde upp var Kapten Johan Timrén som egentligen jobbade på den del av staben som var ansvarig för kartproduktion.

– När jag kom ut från Brigadstaben vid midnatt, hade den andra räddningsoperationen återvänt till basen. Jag såg att de var stressade. Jag frågade den irländske majoren Hathaway om de behövde folk. ”Vi behöver alla vi kan få tag på” sade han. Så det var bara att springa upp till baracken och hämta stridsutrustningen, säger Johan.

Insåg allvaret
Det var när Johan såg hur de evakuerade vällde ut ur SISU-fordonen inne på basområdet och särskilt när han såg de brittiska sjukvårdarna lyfta ut en man som fått bakhuvudet inslaget med en hammare som Johan insåg allvaret och bestämde sig för att delta.

Väl framme i södra Pristina blockerades pansarfordonens väg av brinnande bilar.

– Vi fick kliva ut och det vi såg var totalt kaos. En mobb på cirka 50 personer stod framför byggnaden och vi var fyra stycken. En av trappuppgångarna var övertänd, i den andra kastade mobben in molotovcocktails och sköt med finkalibriga vapen.

Sköt tårgas
Men gruppen hade tur. Samtidigt som de närmade sig trappuppgången anlände FN:s specialpolis. Polisen sköt tårgas vilket fick mobben att dra sig tillbaka.
Efter att delvis släckt elden i trappuppgången gick soldaterna in i röken. Väl inne i trappuppgången lyckades de, med hjälp av en civil serb, att bli insläppta i en lägenhet.

Inne i lägenheten hade ingången blockerats med bråte. I en säng låg en halvnaken, rullstolsbunden kvinna. Johan och en österrikisk FN-polisman samt en civil serb lyfte upp henne för att bära henne i säkerhet.

– Men hon gled ur vårt grepp i trappuppgången. Polisen sade: ”Vi släpar ut henne”, men jag sade ”Det går inte”. Jag insåg att det var fullt med glassplitter på golvet och att hon skulle skäras sönder om vi släpade henne, säger Johan.

Stod post
Efter att ha fått ut kvinnan ur huset lyftes hon in i ett av fordonen utanför. Under de kommande 45 minuterna stod Johan och irländarna post utanför och höll den hotfulla folkmassan på avstånd, samtidigt som irländska soldater sökte genom resten av den rökfyllda byggnaden.

Daniel Skoglund 

Läs mer om Johan Timréns reaktion efter insatsen

_____________________________________

Johan Timrén ges medalj för att frivilligt och med stort personligt mod och med risk för eget liv deltagit i evakueringen av det serbiska bostadskvarteret. Ivan Tomovic som också tilldelas medalj för sitt agerande vid YU-flats kan ej deltaga på fredag utan kommer att medaljeras vid senare tillfälle.

På medaljutdelningen ges också medaljer till Furir Peter Eriksson och menige Joachim Meijer för agerandet i samband med striden i samhället Boka i Afghanistan och till ytbärgaren Kapten Johan Melin för sina insatser när fartyget Finnbirch förliste.

Medaljceremonin kommer att genomföras fredagen den 23 november 16.15 på Livgardets Kavallerikasern.

Icke-försvarsmaktsanställda som önskar delta i medaljceremonin skall kontakta Lars Enander på Högkvarterets protokollavdelning på lars.enander@mil.se, senast 1000 på fredagen 24 november.

Medier intresserade av medaljeringen kan kontakta Försvarsmaktens informationsstab på 08-788 88 88