Soldater ordnade konsert i Kosovo

De svenska soldaterna ur Bravo 10 i Kosovo ville på ett värdigt sätt säga adjö till människorna de arbetat med i insatsområdet. Det som från början var tänkt att bli en enkel fotbollsturnering växte till att engagera hela KS15.

Bandcamp uppträder i Kalabrija tillsammans med Adalina Paloja. Foto: Ola Björnör

KS15 förbereder den sista hemresan till Sverige och spåren förbandet lämnar efter sig är bland annat många renoverade vägar och ett stort antal beslagtagna vapen. Ett speciellt minne lämnar soldaterna ur första pluton som ordnade fotbollsturnering och konsert för invånarna i Kalibrija utanför Pristina.

- Vi har haft mycket kontakt med skolorna och kände att vi ville göra något både för barnen och föräldrarna, säger Rickard Eriksson.

Tanken var att det bara skulle bli en enkel fotbollsturnering för barnen i området inom ramen för CIMIC (civil-militär samverkan). Det slutade med att KS15:s två campband kopplades in och höll stor konsert på kvällen. Soldaterna samlade ihop pengar både från KFOR och från OSCE och hyrde in scen och en kraftfull ljud- och ljusanläggning.

- Det blev mycket jobb, men vi genomförde det som vi hade lovat. Människorna i området uppskattar det vi har gjort. Det kan inte vara annat än positivt, säger Mattias Germundsson.

Det lokala stjärnskottet Adelina Paloja hade bjudits in och kompades av banden.

- Vi var lite osäkra i början på hur samarbetet skulle gå, men Adelinas rutin och scenvana var riktigt bra, säger sambandschefen Johan Dahlman, tillika keyboardist i ett av banden.

Under kvällen gungade KFOR-soldater och Kalibrijabor i takt till musiken. Heldagsevenemanget i Kalibrija bedöms som mycket lyckat.

- Innan har många av barnen haft stor respekt för och accepterat KFOR, men kanske inte riktigt vågat prata med oss. Nu märker vi skillnad, säger Rickard Eriksson.

Ola Björnör