Snart avlösning i Afghanistan

Bombattentaten mot finländsk personal i Afghanistan under hösten hade lika gärna kunnat drabba den svenska styrkan.- De som attackerar oss bryr sig inte ett dyft om det sitter en finsk eller en svensk flagga på fordonen de attackerar, skriver chefen för styrkan, Mats Danielsson, i sin månadsrapport.

FS13 är den nuvarande svenska styrkan i Afghanistan. Foto: Pelle Vamstad

Attackerna mot finländarna - som bor på samma camp som svenskarna i Mazar-i-Sharif - och den muslimska fastemånaden ramadan har präglat den senaste tidens arbete i norra Afghanistan.

Bombattentaten utreds just nu av afghanska myndigheter.
- De lägger ner stora resurser på att gripa och lagföra förövarna, precis som tidigare skett under vår mission, skriver Mats Danielsson.

Då många av de nyckelpersoner svenskarna samarbetar med - exempelvis afghansk polis och militär - fastat, har de inte orkat genomföra lika långa arbetsdagar som vanligt.

- Som gäster i Afghanistan har anpassat vi oss till ramadan genom att exempelvis inte äta, dricka eller nyttja tobak i närvaro av afghaner under dygnets ljusa timmar, berättar Danielsson.

Den nuvarande svenska styrkan i landet, FS13, vänder snart hemåt. Men soldaterna slår inte av på takten, understryker Mats Danielsson.

- Vi kommer att bibehålla vårt fokus på uppgiften, fortsätta att agera med professionalism och med bestämdhet när så krävs och vi kommer inte att kompromissa med säkerheten en millimeter.


Läs hela månadsrapporten