På väg mot Indien

På onsdag åker fallskärmshopparen Adam Stålsmeden och hans lagkamrater till Indien och militära VM.- Vi vann svenska mästerskapen i somras och kom nyligen hem från sista träningslägret inför VM, säger han.

Fallskärmsformation med Henrik Eriksson, Arvid Olofsson, Mårten Nordlander, Adam Stålsmeden Foto: Peter Wirenstedt

Söndag den 14 oktober startar Military World Games i indiska städerna Hyderabad och Mumbai. Sverige deltar med en 79 personer stark trupp. En av dem är löjtnant Adam Stålsmeden från Livgardet.

- Vårt lag bildades för 1,5 år sedan. Det har blivit en hel del förberedelser det senaste året, totalt är det sju veckors träning, berättar han.

Precis som olympiska spelen genomförs militära VM var fjärde år på olika kontinenter. Förra gången var det på Sicilien, denna gång i Indien.

- Jag har hört mycket gott om landet så det ska bli spännande att se det med egna ögon, säger Adam.

Sverige ställer upp i sex av de 13 disciplinerna. De blågula färgerna finns representerade i segling och triathlon som genomförs i omgivningarna kring Mumbai samt simning, skytte, fallskärmshoppning och militär femkamp som hålls i Hyderabad. Fallskärmshoppningen där Adam deltar avgörs på en flygbas några kilometer utanför sexmiljonersstaden.

Truppen samlas på Karlberg på onsdag kväll för en sista genomgång. Det är mycket som ska ordnas: utdelning av enhetliga kläder för truppen, utrustningskontroll med mera.

- Här hemma hoppar vi från flygplan, i Indien görs hoppen från en helikopter för personaltransporter som heter MI 8. Det är lite annorlunda att hoppa från helikopter på grund av att den flyger lite saktare, berättar Adam.

Fallskärmshopparna bildar formationer i luften som filmas och sedan bedöms av domare.

- Vi håller varandra i formation under uthoppningen. Sedan gäller det att börja programmet direkt och inte tumla runt utanför helikoptern.

Deltagandet i militära VM ingår i ÖB:s elitsatsning.
Tio dagar av tävlande väntar nu gänget. Försvarsmakten finns på plats och rapporterar varje dag om svenskarnas strapatser.

Text: Carina Wrangberth