Ökat behov av tropikuniformer

3 000 tropikuniformer levereras till Försvarsmakten senast i december.- Leveransen är försenad, men inga soldater kommer att åka ut på internationell mission utan rätt uniformssystem, säger Mårten Karlsson vid produktionsstaben.

Försvarsmaktens tropikuniform finns i två varianter - grön och sandfärgad. Foto: Katja Öberg

Efterfrågan på uniformer anpassade för varmt klimat har ökat av flera orsaker. Samtidigt som Nordic Battlegroup, NBG, blivit större sett till antalet soldater sedan förbandet började formas, har Försvarsmakten fått i uppgift att inleda planering för två nya internationella insatser; i Sudan och Tchad.

Fast i tullen
De 3 000 uniformer som beställts skulle redan ha levererats från Kina, där uniformerna sys. Men det belgisktillverkade tyget till uniformerna har av oklar anledning fastnat i tullen i Shanghai, där det ligger stuvat i flera containrar. Innan byråkratin är avklarad kan inte produktionen starta.

- Den information vi har i dag säger att uniformerna i sämsta fall levereras i december. Förhoppningsvis kommer de tidigare, säger Mårten Karlsson, materielsystemansvarig vid Högkvarterets produktionsstab.

Soldater som just nu genomför utbildning, för att kunna stå i beredskap i Sverige från och med januari 2008, kan inte räkna med att få bära den sandfärgade uniformen innan en eventuell insats. Insatta insatsförband, som styrkan i Afghanistan, har högsta prioritet, därefter kommer de förband som redan står i beredskap och är beredda att sättas in.
 
- För utbildningen här hemma krävs inte att soldaten utrustas med en ökenuniform. Möjligen kan soldaterna behöva prova ut ökenkängorna och ges möjlighet att gå in dem, men där räknar vi också med tidigare leverans, säger Mårten Karlsson.

Fel storlek
I dagarna görs ytterligare en beställning av 3 000 tropikuniformer, både gröna och sandfärgade. På lagerhyllorna ligger redan omkring 6 000 uppsättningar ökenuniformer, reserverade för insatta förband och de som står i beredskap - men med vissa brister i storlekar.

- Ökenuniformen är sydd efter samma mönster som hela fältuniformssystemet, men istället för att välja en luftig uniform, som det är tänkt, så hämtar många ut plagg som är en eller flera storlekar mindre. Det gör att Försvarets materielverks beräkningar, enligt den en storlekskurva som bestämmer volymen av olika storlekar, inte stämmer, säger Mårten Karlsson.

Högkvarteret kommer inom kort att gå ut med en skrivelse som reglerar vilken personal som skall tilldelas en tropikuniform, bland annat beroende på beredskap. Övriga kommer att tvingas återlämna uniformen.

Per Norlin

Fakta: Uniform med speciella egenskaper