Officer - ett omväxlande yrke

I vanliga fall är det knäpptyst när löjtnant Ola Olsson lär ut allt han kan om stridsvagn 122.Den här dagen är det nästan lite fnissigt.Det är officerarna som fått på sig motoroverallen och ska lära sig något nytt.

Ola Olsson visar hur oljan kontrolleras - och berättar när det ska göras. Foto: Anja Edvardsson

- Det är inte så stor skillnad på att utbilda officerare och värnpliktiga. Den stora skillnaden är att nu är det sex officerare - i vanliga fall har jag 40 värnpliktiga. Det blir lite mer kollegialt, säger Ola Olsson som bland annat har sitt gamla befäl från lumpen som elev.

Utbildningen är en av många som officerare på P 7 går just nu. Det är det nya treterminssystemet som ger extra utrymme för fortbildning den här hösten. I våras var det 700 värnpliktiga på P 7, nu är det ungefär en tiondel så många.

Många av officerarna utbildar utlandsstyrkan på Livgardet, ingår eller utbildar också kompaniet i Nordic Battlegroup - men många lär sig något helt nytt, som underrättelser eller det nya vapnet AK 5C.

Major Thomas Falkstrand har aldrig tidigare haft med en 122:a att göra.
- Det är intressant att vara här. Det här är en nytändning för mig. Förhoppningsvis kommer jag att ha användning för kunskaperna ett bra tag framöver.

Han har varit officer i 12 år - och "bytt jobb" cirka tio gånger, utbildningar till högre grad inräknat.
- Det är en väldigt positiv grej med det här yrket, att jag har fått möjlighet att ha många olika befattningar. Men det får inte bli för ofta. Sedan jag blir major har jag haft fyra olika jobb på 2,5 år. Nu hoppas jag att jag kan hålla på med stridsvagnar det här ett tag, säger han.

Läs mer på www.p7.mil.se