ÖB lär om bränder i Grekland

Överbefälhavaren Håkan Syrén befinner sig i Grekland för att hälsa på sin kollega general Dimitrios Grapsas. Besöket pågår i tre dagar och innehåller bland annat Greklands erfarenheter som ledande nation i en av EU:s battlegroups.

ÖB Håkan Syrén och den grekiske generalen Dimitrios Grapsas. Foto: Conny Hansen

Syftet med besöket är att utbyta erfarenheter mellan länderna. Den svenska delegationen kommer att titta på ett flygburet radar- och ledningsforband och den grekiska motsvarigheten till markstridsskolan.

 - Vi kommer att ha överläggningar mellan Sverige och Grekland. Det som är mycket intressant att diskutera är deras erfarenheter från skogsbränderna i somras och deras aktiva stöd till samhället, säger överbefälhavare Håkan Syrén.

På agendan står även diskussion om Greklands omställning till ett mer modernare försvar, utbildningssamarbeten samt situationen på Balkan
och Kosovo.

 - Grekland är för närvarande ledande nation för en av EU:s battlegroup. Min förhoppning är att vi kan få med oss nyttiga erfarenheter hem till Sverige.

I den battlegroup som Grekland är ledande nation för, även kallad för Helbroc,  ingår även Bulgarien, Cypern och Rumänien.

Text: Simon Rothstein