Nya krypton klara för NBG

Tre nya signalskyddssystem är klara att användas av Nordic Battlegroup. Styrkan utrustas bland annat med ett krypto som möjliggör säker och snabb kommunikation via vanlig mobiltelefon.

Nya krypton: Mobilt krypto Secret, VPN-krypto och mobilt taktiskt talkrypto. Foto: Försvarsmakten

- Mobilt krypto Secret kan användas med både GSM- och satellittelefon, och gör det möjligt att prata krypterat var man än befinner sig i världen, säger Pia Gruvö, chef för teknikavdelningen vid den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Användaren talar i en separat enhet, som för över talet i krypterad form till exempelvis en mobiltelefon via trådlös Bluetooth-teknik.

Svensk idé
Systemet, som bygger på en svensk idé och är helt utvecklat i Sverige, har precis blivit godkänt att användas av Nordic Battlegroup.

NBG förses också med två andra nyutvecklade signalskyddssystem.

Ett så kallat VPN-krypto gör det möjligt att på ett säkert sätt koppla ihop två nätverk via ett oskyddat nät, exempelvis internet.

"Effektivare"
- Det nya VPN-systemet är betydligt snabbare och mer användarvänligt än de vi hittills använt, och möjliggör effektiv och säker kommunikation både inom Sverige och med våra förband utomlands, säger Pia Gruvö.

Systemet är svenskt, bygger på ny teknik och har krävt många år av utvecklingsarbete.

- Inom teknikavdelningen har vi själva ägnat cirka tio manår åt dessa tre system. Svensk industri har givetvis lagt ner avsevärt mycket mer utvecklingstid, säger Ove Friman, chef för kryptoutvecklingssektionen inom Must.

NBG-soldaterna utrustas också med ett mobilt taktiskt talkrypto, som fungerar enligt samma princip som det mobila kryptot. Detta system gör det möjligt att upprätta krypterat talsamband via truppradion.

Per Norlin