KS16 har tagit över i Kosovo

När KS16, den 16:e svenska enheten i Kosovo, tar över ledningen av den svenska kontingenten håller himlen andan. Morgonens förberedelser har regnat bort, men när drygt 600 svenska soldater ställer upp inne på Camp Victoria inför överlämningen söndag den 28 oktober 2007 är det uppehåll.

Kontingentschefen KS16 överstelöjtnant Olof Johansson tar emot fanan från kontingentschefen KS15, kommendörkapten Claes Lundin. Foto: Anna Norén/KS16

Efter ett välkomsttal av kontingentschefen för KS15, kommendörkapten Claes Lundin, och ett korum av kontingentspastor Anders Stenman, lämnas den svenska fanan och kommandot över till kontingentschefen för KS16, överstelöjtnant Olof Johansson.

– Vårt bidrag är ett litet steg för Kosovo men ett stort steg för oss. Vi kommer att göra vårt bästa för att göra Kosovo tryggare i framtiden, säger Olof Johansson i sitt tal.
Till tonerna av "Under blågul fana" marscherar fanvakten ut och KS16 har tagit ledningen.

Välplanerad överlämning
– Jag känner att vi är mogna att lämna över till KS16.  Trots en lugn period i Kosovo har vi varit mycket sysselsatta och har haft en hög ambition. Vi vill lämna ifrån oss något snyggt, säger Claes Lundin.
Under den senaste veckan har KS15 allt mer lämnat över sina uppgifter till sina efterträdare.
– KS15 har haft ett bra upplägg på överlämningen och det känns bra att ta vid efter dem, säger Magnus Jonsson, plutonchef på skyttekompaniet.

Efter en lång resa med utbildning hemma i Sverige blir överlämningen en konkret anslagspunkt, nu är KS16 här.
– Jag känner mig stolt. Det känns fantastiskt att ta över efter ett förband som jag vet har gjort ett bra jobb och stå här med mitt eget som jag vet också kommer att göra en bra insats, säger Olof Johansson.

Anna Norén