Fred genom sport

Sverige har gjort mer i Indien än tävlat. Vid sidan av spelen har en stor konferens med alla deltagarländerna hållits. Syftet var att finna nya sätt att skapa fred genom sport.

Alexandra Fasth, femkampare från F7. Foto: Carina Wrangberth

- Idrotten kan användas i förebyggande syfte i de svenska insatsområdena, för att skapa förståelse mellan olika etniska grupper. De svenska styrkorna i Kosovo och Afghanistan kan till exempel organisera fotbollsturneringar eller tävlingar där grupperna möts, säger chefen för den svenska truppen, Bengt Axelsson.

Kulturella skillnader
- Naturligtvis ska man ta hänsyn till kulturella skillnader. Vi ska inte tussa ihop flickor och pojkar i samma lag om det känns obekvämt eller rulla in med våra vagnar i ett känsligt område och sätta upp en turnering, infogar Bengt Nylander, som är den internationella militära sportorganisationen CISM:s europeiske vicepresident.

Vid konferensen avhandlas en plan med tio aktuella projekt för CISM,. Högst på listan finns en löpartävling i Serbien. Redan förra året hölls en liknande tävling i landet med syftet att ena de splittrade länderna på Balkan.

Viktig roll
I arbetet för fred genom sport spelar Sverige en viktig roll.
- Förenta Nationerna vill ha en CISM-representant från Sverige som ska sitta med när alla sådana här frågor diskuteras, säger Bengt Nylander.

Den svenska truppen till Military World Games i Indien är nu hemma i Sverige igen.

Resultatmässigt har det slagits flera personliga rekord under mästerskapet. Flera finalplatser har det också blivit. De flesta av dem kom i skytte och simning.

Läs mer på www.fmif.mil.se