Bra start för svenska hoppare

De svenska fallskärmshopparna har fått en höjdarstart i militära OS i Indien.- Insatsen så här långt är klart bättre än vad vi väntat oss, säger Steffen Hansen efter de första tre rundorna i precisionshopp på måndagen.

Steffen Hansen, Arvid Olofssin och Mårten Nordlander i det svenska laget. Foto: Carina Wrangberth

Egentligen är det formationshopp som är herrarnas specialitet.
- Av 250 hopp i år har bara tio varit precisionshopp, resten har varit formation, säger Hansen.

Det gör insatsen i Indien anmärkningsvärd. Flera av hopparna har nollat, det vill säga träffat exakt på den tre centimeter stora yta som ger noll straffpoäng. Därefter ger varje centimeter ut på mattan en straffpoäng.

Träffade exakt
Och det var under söndagens första tävlingshopp som framgångarna började. Adam Stålsmeden från Livgardet var en av dem som träffade exakt och på söndagen var det de andra hopparnas tur att nolla.

Det gjorde att laget låg på delad förstaplats efter två hopp.
- Tänk positivt, nu ska vi fokusera på att en nolla, inte att ta sexton, peppar Steffen Hansen i bussen på väg ut till den väntande helikoptern.

Peppar varandra
Det svenska laget hoppar sist av de tre lagen i helikoptern. Spända sitter killarna längst bak medan Lettland och Österrike kliver fram på rampen. En efter en försvinner konkurrenterna ut genom den stora luckan, ner mot lapptäcket av vägar och hus nedanför.
- Nu kör vi, peppar de varandra medan Hansen vinkar fram dem efter att ha avvaktat exakt rätt läge ovanför mattan 1200 meter under oss.

Termik
Nere i skikten under dem har luften värmts upp. Termiken gör att hoppningen blir besvärlig.
- Det var betydligt svårare att hoppa nu. Vi har inte hoppat före lunch tidigare under tävlingen så det har inte hunnit bli så varmt. Före lunch är vindarna mer jämna, nu hade vi mer att brottas med, säger Adam Stålsmeden efter hoppet.

När laget gjorde sitt fjärde tävlingshopp låg laget på sjunde plats, efter nationer som Belgien och Frankrike.
- Deras lag är proffs och ingår i lagen vid civila OS. Ofta går de en kortare militär utbildning och kan delta i Military World Games, säger Henrik Eriksson från helikopterflottiljen.

Carina Wrangberth