Världens flygvapen på plats i Luleå

Just nu pågår Europas största internationella flygvapenövning, Nordic Air Meet, i Sverige. Värd för evenemanget är F 21 i Luleå.

Den internationella flygövningen Nordic Air Meet, även kallad NoAM, genomförs varje år. Värdlandet varierar och sist Sverige stod som värd var 2004. Nu får F 21 och Luleå långväga gäster då över 300 personer ska baseras på Luleås olika hotell och ett trettiotal utländska plan inne på flottiljen.

- NoAM 2007 är en mycket viktig milstolpe för F 21 när vi i år står värd för Europas största flygövning. Jag kan konstatera att Norrbottens satsning på internationell test- och övningsverksamhet har gett resultat när den lockat hit dryga 300 människor från sex länder. Att vi i år också får se det amerikanska flygvapnet på Kallax igen är extra roligt för mig personligen med tanke på min tidigare tjänstgöring i USA säger F 21:s flottiljchef Lars Jäderblom.

NoAM pågår mellan den 24 september och 5 oktober.

Deltagare:
NATION, FLYGPLAN, PERSONAL
Sverige, JAS 39 GRIPEN, ca 50 (+ F 21 100)
Norge, F-16, ca 70
Finland, F-18, ca 50
Schweiz, F-18, ca 50
Frankrike, Mirage 2000/5, ca 80
USA (Europa), KC 135, ca 30

Sara Burlage