Svenskar ryckte ut efter explosion i Pristina

Två personer dödades och flera personer skadades efter en kraftig explosion på ett café i centrala Pristina natten till måndagen. Svenska soldater ur larmstyrkan beordrades ut till platsen.

Foto: Emil Edfeldt

Tolv svenska soldater och en svensk ambulans larmades ut till cafét i centrala Pristina tidigt på måndagmorgonen. Två personer dödades och flera andra skadades av den kraftiga explosionen.

- Explosionen var riktigt kraftig. Lokalen var söndersprängd och det låg fullt med glassplitter på marken. Bord och stolar låg utspridda på gatan. säger Tom Alfredsson, chef för den svenska larmstyrkan.

Spärra av
De svenska soldaternas uppgift var att spärra av platsen medan irländska bombspecialister undersökte platsen och letade efter om det fanns mer sprängmedel i området.

Ärendet utreds av lokala polismyndigheten och KFOR bedömer inte att explosionen har något att göra med interetniska spänningar i området.

Lugnt men spänt
Situationen i Kosovo är lugn men spänd och KFOR följer noga utvecklingen inför valet och i samband med statusförhandlingarna. KFOR:s uppgift är att se till att säkerheten upprätthålls i området så att den politiska processen kan ha sin gång.

- Vi har ständigt hög beredskap och är beredda att gripa in om något skulle hända, säger chefen för den svenska kontingenten Claes Lundin.

Ola Björnör