Köttig meny på Camp Victoria

Totalt under KS15:s mission i Kosovo serveras det 28 ton kött på Camp Victoria. Det är kockarna i kokgruppen som ser till att biffarna blir lagom blodiga.

Lika viktigt som det är att hålla fötterna torra är det att hålla magen fylld i missionsområdet. Uppdraget att förse soldaterna med energi ligger på sju personer i kokgruppen. - Det ger en bra känsla när man ser att soldaterna uppskattar att få bra mat efter att ha varit ute på uppdrag, säger kocken Kalle Andersson. Vi får ofta bra respons och en klapp på axeln. Och visst äts det i mängder. Totalt när missionen är över har personalen på Camp Victoria satt i sig drygt 28 ton kött i olika former, närmare 88 ton potatis och grönsaker och druckit 42 000 liter juice. Kokgruppchefen Paul Rogefeldt har fullt upp att planera matsedlar och beställningar. - För oss är det skarpt läge varje dag och i början var det riktigt stressigt. Det tar en månad innan varorna man beställt kommer och det var oerhört svårt att veta vad vi hade och hur länge det skulle räcka, säger Rogefeldt. Men efter ett tag hittade jag mina rutiner och allt rullar på som det ska. Till sin hjälp har kockarna lokalanställd personal som både har serbiskt och albanskt ursprung. Schemat är uppdelat på ett frukost- och lunchpass samt ett middagspass. Menyn består till största delen av husmanskost. Torsk med äggsås och potatis, kallops, helstekta biffrader, köttbullar och prinskorv. Vid speciella tillfällen som midsommar och påsk har det severats oxfile. - Vanlig svensk husmanskost tror jag på i längden, men alla har olika smak, säger Paul Rogefeldt. Soldaterna i skyttekompaniet är generellt sett yngre än på logistikkompaniet och i staben och då ser önskemålen annorlunda ut. Många på skytte vill ha pasta och det försöker vi lägga in ett par gånger i veckan. Överlag så verkar folk var nöjda med maten. löjtnant Ola Björnör press- och informationsofficer KS15