Hästintresse ger examen i lumpen

Som ett led i att öka det civila meritvärdet erbjuds värnpliktiga på Livgardet, för första gången, att ta hästskötarexamen. - Det är bra att ha, säger Rebecka Haendler, en av tre som lyckades. Nu ska utbildningen utvecklas ännu mer.

"Kombinera erfarenhet med nytänkande, att ligga i tiden och att våga misslyckas". Det är Peter Roséns, chef för Kavallerikasern, ledord för att utvecklas. Med tillägget att öka motivationen och det civila meritvärdet efter genomförd värnplikt ville han låta värnpliktiga ta hästskötarexamen.

- Jag tror att det ökar intresset för att göra lumpen. Och det är en motor för dem som gör det, säger han, ståendes på läktaren. I spånet nedanför honom rider åtta av de elva som nappade på erbjudandet upp för testledarna.

De rider inte på den häst som de har tränat på och under passet byter de också hästar med varandra för att bevisa att de kan hantera det ståtliga djuret. Hästskötarexamen är en svår utbildning som krävs för att kunna studera vidare inom hippologi.

Examen består av både skriftliga och praktiska prov. Examinatorer är personal från Hästhållningens yrkesetiska nämnd i Ridsportsförbundet. - Det är jättepositivt att Försvarsmakten gör det här, säger Mats Mellberg, som skrivit kursmaterialet.