Attentat mot finsk patrull i Afghanistan

En finsk patrull som står under svensk befäl i Afghanistan blev vid 09.30-tiden lokal tid (ca 07.00 svensk tid) utsatt för ett bombattentat. Den finska personalen är oskadd och ingen svensk personal ingick i patrullen.

Det var ett så kallat mobilt observationsteam som på huvudleden mellan Mazar-i-Sharif, staden i norra Afghanistan där både svensk och finsk trupp är förlagd, och huvudstaden Kabul som den finska patrullen utsattes för attentatet.

Nära Pul-i-Khumri
Patrullen var på väg söderut på den asfalterade huvudleden när en explosion inträffade på vägens vänstra sida i närheten av staden Pul-i-Khumri i Baghlan-provinsen. Fordonet som var närmast explosionen fick endast mindre splitterskador och ingen personal skadades.

Avlastningsarbete
-Jag har talat med chefen för gruppen och mina soldater mår efter omständigheterna bra men är självklart lite omskakade. De fortsätter just nu sin färd mot slutdestinationen och när de når densamma kommer de att mötas av personal som kan påbörja avlastningsarbete, säger Juha Vauhkonen, chef för den finska styrkan i norra Afghanistan.

Observationsteamen
De mobila observationsteamen, som består av totalt sex soldater i två terrängbilar, arbetar ofta långt från andra enheter och samverkar kontinuerligt med afghanska nyckelpersoner ute i de fyra provinser som Sverige ansvarar för i norra Afghanistan.

Isaf-enheter, dock inga svenska eller finska, kommer att ta sig till platsen för attentatet för att påbörja utredning.

Av: Pelle Vamstad
Press- & Informationsofficer FS13