Afghansk vardag skildrad i bilder

Den nuvarande svenska styrkan i Afghanistan har nu varit på plats i fem månader.

I ett bildspel skildrar styrkans press- och informationsofficer Pelle Vamstad soldater och lokalbefolkning i svenskarnas ansvarsområde.

Sverige leder sedan mars 2006 ett Provincial Reconstruction Team (PRT) i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Ansvarsområdet omfattar de fyra provinserna Balkh, Samangan, Jowzjan och Sar-e-Pul. Den sammanlagda ytan motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges. I det svenskledda PRT:t ingår personal från Sverige och Finland. Stödja regeringen Den svenska styrkan ingår i Isaf, International Security Assistance Force, vars uppgift är att stödja den afghanska regeringen, som valdes under hösten 2005, och att verka såväl i städerna som ute i provinserna. Det gör man genom att stödja lokala politiker, ledare, polischefer och militära befälhavare. De olika folkgruppernas makt är fortfarande stort, och regeringens inflytande i regionen måste utvecklas. » Starta bildspelet (öppnas i ett nytt fönster - kräver flash) » Försvarsmakten i Afghanistan » Aktuella vakanser i utlandsstyrkan Nyheter från Afghanistan: » Bombattentat i Mazar-i-Sharif » Svenska soldater ökar säkerheten » 500 reparationer på fyra månader » Färre incidenter efter gripanden » 2 500 projekt för afghansk välfärd » Soldater vårdar civila i Afghanistan