Varning för gamla granater

En rad fynd av misstänkta granater har gjorts de senaste dagarna. När gammal ammunition påträffas ska polisen snarast kontaktas.

En Södertäljebo som grävde i sin trädgård på måndagskvällen hittade en artillerigranat. Utanför Jönköping blev en svampplockare förvånad, när det intill kantarellerna låg en påse med tre skarpladdade granater. Och på polisstationen i Kungsbacka lämnades det häromdagen in en 7,5 centimeters skarp blindgångare. Källarförråd Sommartid görs det i stort sett dagligen fynd av misstänkta ammunitionseffekter runt om i Sverige. Gamla granater och annan ammunition hittas på sjöbotten, i skogen, i källarförråd och på husvindar. Merparten av fynden visar sig efter kontroll vara ofarliga, men allmänheten varnas för att hantera ammunitionen. Istället ska polisen kontaktas. Polisen kan i sin tur begära hjälp från Försvarsmakten, vars specialutbildade ammunitionsröjare kan ta hand om fynden på ett säkert sätt. Per Norlin Läs mer: » Länk till polisen » SWEDEC, Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum Tidigare nyheter: » Högsäsong för granatfynd från 16 augusti 2006 » Granatliknande föremål i Kalix älv var ofarligt från 4 augusti 2006 » Skarp sjömina i Göteborgs hamn från 8 december 2005.